Поставяне на тапети - стъпка по стъпка

23/03/2022, 16:41:43
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/03/2022
Тагове:
Поставяне на тапети - стъпка по стъпка

Как се лепят тапети?

За да поставим правилно тапетите е нужно да се снабдим с всички необходими материали и инструменти, да подготвим помещението за работа и разбира се, да знаем някои основни трикове за полагането на тапета на стената. Последното ще ни спести доста главоболия и ще помогне за постигане на добър резултат дори и да ни липсва опит.

Необходими материали и инструменти

1. Тапети – очевидно ще ни трябват тапети затова първата стъпка е да се сдобием с тях :). При избора им трябва да съобразим цвят, десен, дизайн, вид повърхност, материал. На пазара се предлагат три основни вида тапети – хартиени, винилови и текстилни. Ще направим отделен материал за избора на подходящи тапети, затова сега няма да се спираме подробно на тази точка. Приемаме, че сте се снабдили с красиви тапети и продължавам с останалите материали.

2. Лепило – за да сте сигурни, че ще изберете правилния продукт според материала на тапетите, консултирайте се в магазина, от който ги купувате и директно вземете подходящо за тях, лепило.

3. Четка – най-удобни са големи, правоъгълни четки с дълги косми, тип „баданарка“.

4. Шпакла за тапети – служи за премахване на балончетата въздух, които се образуват при лепенето. Не е задължителен инструмент, тъй като може да използвате мека кърпа за отстраняване на излишния въздух.

5. Резец – използва се за направа на прецизни разрези (в края на стената, около контакти, ключове и т.н.).

6. Ролетка – необходима е при разкрояването на тапетите.

7. Линия – ще ви бъде полезна за изрязване на краищата под прав ъгъл. Може да се замести с летвичка или друго приспособление.

8. Съд, в който да разтворите лепилото (например кофа или дълбок леген).

9. Грунд – грундирането не е задължителна стъпка и може да го пропуснете, ако не ви се занимава с него. Въпреки това, то ще улесни работата ви и ще гарантира добър резултат. Има за цел да уеднакви попивната способност на повърхностите, да осигурите добро слепване на тапета към стената и да заздрави мазилката, ако е започнала да се напуква.

Лепене на тапети – стъпка по стъпка

Стъпка 1 – Подготовка на стените

Трябва да се уверите, че стените са чисти, сухи и гладки. Вижте още - Как да свалим по-лесно старите тапети. Ако трябва загладете със шкурка на места, изтрийте прахът с влажен парцал и изчакайте да изсъхне добре. Спрете електричеството в жилището и демонтирайте панелите на контакти и ключове в стаята, които биха затруднили поставянето на тапетите.

След като стените са чисти и сухи може да ги грундирате. Изчакайте грунда да изсъхне напълно и преминете към залепването на тапетите.

Стъпка 2 – Подготовка на тапетите и лепилото

Прочетете внимателно инструкциите и пригответе лепилото спрямо тях. Не го правете по-рядко или по-гъсто от указаното защото резултатът ще е непредвидим. Консултирайте се с продавача каква е необходимата консистенция спрямо вашите тапети (според материал и дебелина) за да се застраховате от грешки. Разбъркайте лепилото според указанията.

Начертайте възможно най-близо до ъгъла на стаята, права линия, която да служи за маркер за полагането на първия лист.

С помощта на ролетката премерете стената от тавана до пода. Към тази височина прибавете 10 см. аванс за коригиране на евентуални грешки. На такава дължина режете тапетите (например ако сте измерили стената 2.40 м. режете тапета на 2.50 м.).

Разпънете ролката, измерете необходимата дължина и изрежете под прав ъгъл с резеца и с помощта на линията.

Стъпка 3 – Лепене на тапети

Намажете от вътрешната страна отрязаното парче тапет с лепило и изчакайте малко докато лепилото попие по него. Внимателно залепете листа на стената като гледате краят му да върви по предварително начертаната линия, за да бъде идеално прав.

Започнете лепенето от тавана към пода, не точно от ъгъла на стената, а малко отгоре. Възползвайте се от аванса от 10 см. а излишъка ще отстраните с макетен нож. Това ще ви е полезно ако стената ви не е идеално права, а и ако не успеете да запелите точно по ръба. Притиснете тапета на мястото му като работите от центъра към ръбовете.

С помощта на шпаклата за тапети или мека кърпа внимателно премахнете образувалите се балончета въздух като движението е от центъра навън.

С резеца отстранете излишния тапет отгоре и отдолу. Повтаряйте стъпките докато облепите цялата стая.

Полезни съвети

  • Електрически контакти и ключове – облепете ги с тапети след като сте отстранили лицевите платки. След изсъхване на тапета, използвайте макетно ножче за да изрежете фино около отвора. По същия начин процедирайте и с отдушници за комини.
  • Вратите - тапетите се поставят първо от едната страна на вратата плътно до касата. След това се полага лист от горната страна над вратата като внимавате шарките да съвпадат. Най-добре е около вратите и прозорците да залепвате тапетите с около 3см. припокриване на касата и после да отрежете излишното.
  • Изсъхване на тапетите - докато тапетите съхнат, трябва да избягвате течение или включено отопление в стаята. Най-добре е температурата да бъде в интервала 18-20 градуса. Твърде бързото изсъхване може да доведе до разлепяне в краищата на тапета.
  • Лепилото трябва да се нанася с четка на равномерен слой. Докато чакате да попие внимателно оставете тапета на пода.
  • Залепване в ъглите - най-лесно става ако тапетите се сгънат на около 1 см. в ъгъла. Изрежете тапета надлъжно и силно го натиснете в ъгъла. След това залепете останалата част директно върху сгъвката от 1 см.

Как се лепят тапети? За да поставим правилно тапетите е нужно да се снабдим с всички необходими мат