Как да свалим по - лесно старите тапети

17/04/2018, 14:38:07
Оценка 4.5 от общо 60 гласа
17/04/2018
Тагове:
Как да свалим по - лесно старите тапети

Ако е дошло време за подмяна на старите тапети, но мисълта за свалянето им ви ужасява, не бързайте да се отчайвате! Съществуват похвати, които ще ви улеснят в тази досадна задача:

За да се подготвите преместете всички мебели в средата на помещението или в съседна стая и покрийте пода с найлон.

Като за начало свалете колкото можете от тапета с ръка. Най – горният слой обикновено се премахва сравнително лесно.

Съществуват търговски изделия, които подпомагат процеса на сваляне на тапети и биха могли да са много полезни, но ви препоръчваме първо да опитате с домашни средства. Освен че ще бъде по – евтино, домашно приготвените смеси са по – безопасни и щадящи към кожата. Ако все пак решите да използвате готов препарат разтворете го съобразно указанията на опаковката и го нанесете върху старите тапети с помощта на четка. Оставете за няколко минути след което свалете старите тапети с помощта на широка шпатула.

След това почистете стените с вода и твърда четка.

Домашни средства за лесно и бързо сваляне на тапети:

Топла вода и препарат за съдове – препаратите за съдове съдържат обезмаслител, който помага при премахването на старите тапети. Към 500 мл. топла вода добавете 30 мл. препарат за миене на съдове, напръскайте тапети с помощта на пулвелизатор или валяк. Изчакайте около 5 мин. за да се абсорбира течността и тапета да омекне. Отстранете тапетите със шпатула или друг подходящ инструмент.

Топла вода и омекотител за дрехи – към 2 части топла вода добавете 1 част мекотител. Нанесете на тапета и изчакайте да се накисне около 10 минути. След това с помощта на шпакла или друг инструмент свалете тапета. Ако има нужда накиснете още веднъж и изчакайте малко отново. При този метод, освен че тапетите се свалят лесно, стаята ще ухае на чисто и свежо.

Топла вода и винен оцет – киселината в оцета помага за омекване на тапета и за по – бързо разтваряне на лепилото. Смесете равни части оцет и топла вода, след което трябва да напоите тапета и да изчакате около 15 – 20 минути.

При сваляне на много плътни тапети ви препоръчваме да опитате следното: с валяк за перфориране направете малки отвори в тапетите. На пазара се предлагат машинки с пара за сваляне на тапети, но ако нямате такава минете тапета с парочистачка. Парата прониква през напрвените отвори и улеснява свалянето на тапетите. Този метод е особено подходящ и ако има боя върху тапета.

Текстилните тапети се свалят лесно ако с валяк за перфориране направите няколко отвора и напоите добре тапети с гъба с гореща вода.

След свалянето на тапетите най – често по стената има малки остатъци от тях. Накиснете тези места добре с домашен разтвор, препрат за сваляне на тапети или гореща вода и ги отстранете с помощта на шпатула или шкурка. След това изравнете добре повърхността на стената преди да поставите новото покритие.


Ако е дошло време за подмяна на старите тапети, но мисълта за свалянето им ви ужасява, не бързайте д