Облицовка с декоративен камък - стъпка по стъпка

25/05/2020, 10:30:54
Оценка 5 от общо 4 гласа
25/05/2020
Тагове:
Облицовка с декоративен камък - стъпка по стъпка

Облицовката с каменни плочи често се използва с практична и декоративна цел както за външни така и за вътрешни стени. Монтажът не е труден, но се изисква добра подготовка на повърхността и работа с качествени материали за да се получи добър краен резултат.

Подготовка на основата

Повърхността, върху която ще се поставят каменните плочи трябва да бъде суха, чиста, без следи от прах, мазнини или остатъци от старо покритие. Фините замърсявания се отстраняват с помощта на метална четка. Неравностите и кухините се шпакловат. Температурата на основата трябва да бъде 5-30 градуса.

Грундиране

След като основата е почистена и дефектите са запълнени с ремонтен разтвор е необходимо нанасянето на дълбокопроникващ грунд. Ако повърхността е гладка може да се нанесе само един слой, а ако е пореста и груба – два слоя. Грундът заздравява основата, предпазва я от проникване на влага в последствие и осигурява добро сцепление с лепилото. След нанасяне на грунда се изчакват 5-6 часа за пълното му изсъхване.

Подготовка на камъните

Преди полагане, камъкът трябва да бъде почистен старателно от прах и други замърсявания с помощта на четка и вода. Оставя се да изсъхне напълно и тогава се пристъпва към полагането към на стената.

Приготвяне на лепилото

Необходимо ви е циментово лепило, подходящо за лепене на декоративни облицовки. Нужното количество суха смес и вода се смесват в съотношение, указано на опаковката. Лепилото се разбърква до получаване на еднородна смес без бучки. Най-лесно това става с бор машина на ниски обороти. Изчакват се 5 минути, след което отново се разбърква. Следвайте инструкциите на производителя за да сте сигурни, че приготвяте лепилото според указанията. Получената циментова смес може да се използва в рамките на около 2 часа, след това се втвърдява.

Поставяне на каменните плочи

Лепилото се нанася равномерно с гладката страна на мистрията като е необходимо дебелината му да бъде 15-20 мм. След това се минава с назъбената част на маламашката за да се получи грапава повърхност.

Добре е облицовъчните камъни да са предварително подредени на земята с реда, в който ще се разполагат. Те трябва да се положат на стената възможно най-бързо след нанасяне на лепилото. Поставянето започва отдолу нагоре. Прикрепяйте внимателно камъните с помощта на гумен чук.

Ако стената, която облицовате има ъгли, винаги започвайте от тях, отдолу нагоре. 

Ако се налага да изрежете камъка използвайте диамантен диск.

Фугиране

След полагането на камъните изчакайте 24 часа за да изсъхнат и фугирайте със силно еластична фугираща смес. Изберете водоустойчив продукт. Запълнете фугите и ги оставете да изсъхнат за 30-60 минути. След това с помощта на остър инструмент минете по повърхността на фугите с цел заравняването им. Почистете фугите с четка.

Нанасяне на защитно покритие

В случай, че правите външна облицовка е желателно да нанесете покритие, което ще предпази камъка от влага и неблагоприятни метеорологични условия. На пазара се предлагат специални импрегнатори за каменни или гипсови плочи. Продуктът се нанася равномерно с помощта на голяма четка, след като предварително сте почистили внимателно облицовката.


Облицовката с каменни плочи често се използва с практична и декоративна цел както за външни така и з