Как да изберем ламинат за различните помещения у дома

12/11/2020, 10:10:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/11/2020
Тагове:
Как да изберем ламинат за различните помещения у дома

За да изберем подходящия ламинат спрямо вида и функцията на помещението, трябва да познаваме неговите характеристики. Класифицирането на ламината най-общо показва неговите качества при различни нива на експлоатация. Взимат се под внимание следните фактори:

 • Износоустойчивост
 • Устойчивост на натиск
 • Топлоизолация
 • Шумоизолация
 • Устойчивост при движение на мебели
 • Устойчивост към влага

Според тях ламинатите биват:

 • КЛАС 21 (АС1) – подходящ за помещения със слабо натоварване като спалнята.
 • КЛАС 22 (АС2) – подходящ за помещения със слабо до средно натоварване като всекидневната.
 • КЛАС 23 (АС3) – за помещения с по-интензивно натоварване като детската стая и дневната.
 • КЛАС 31 (АС4) – подходящ за търговски помещения или за жилища със средна натовареност.
 • КЛАС 32 (АС5) – издържа на високо натоварване, подходящ е за всички помещения.
 • КЛАС 33 (АС5) – издържа на много интензивно натоварване.

Ламинатите от КЛАС 31, 32 и 33 са подходящи за всички стаи в дома, включително и коридора, тъй като са силно износоустойчиви.

Ламинат за спалня

Подовата настилка в спалнята обикновено не е изложена на високо натоварване и влага и всеки клас ламинат ще свърши работа. Добре е обаче да не се спирате на най-тънкия ламинат, тъй като колкото по-дебел е той толкова по-добра топло и шумоизолация осигурява. Стандартната дебелина на ламинирания паркет е от 6 до 12 мм. Съветваме ви да се спрете на настилка с дебелина поне 8 мм. ако не използвате килим поставете по-дебела подложка отдолу или добавете друг вид изолация, например плочи фибран, тъй като със сигурност няма да ви е приятно да стъпвате боси върху студения под, ставайки от леглото.

Ламинат за всекидневна

Дневната стая е подложена на по-високо натоварване отколкото спалнята. Добре е да изберете ламинат от поне 10 мм и подложка от 5 мм. ламинатите с лъскава повърхност са склонни към повече надрасквания затова по-добре изберете матов. Цветът, разбира се, зависи от интериора на хола и останалите мебели. Светлия цвят ще придаде усещане за по-голямо помещение, а тъмния ще внесе драматична нотка и изисканост.

Ламинат за кухня

Кухнята също е подложена на интензивно натоварване. Ламинатът там трябва не само да е здрав, но и устойчив на влага, тъй като не бихте искали да се разделите с него след няколко разливания на течности или протичане на пералнята, например. Днес на пазара се предлагат както влагоустойчиви така и водоустойчиви ламинати. Въпреки че звучат почти еднакво, между тях има разлики. Докато обикновените ламинати бързо набъбват и се деформират при намокряне, то влагоустойчивият ламинат може да понесе голямо количество вода на повърхността си за много по-дълго време. Той се състои от плочи с по-висока плътност, специално обработени за да не абсорбират влагата. За кухнята този тип ламинат е напълно достатъчен.

Водоустойчивият ламиниран паркет може да се използва дори в банята. Той има специална PVC основа, която не абсорбира вода. Материалът е екологичен и безопасен, поддържа се лесно.

Друга особеност, която е добре да имаме предвид при избора на ламинат за кухня е неговата повърхност. Избягвайте дълбоко текстурираните настилки, тъй като в техния релеф се натрупват мазнини и мръсотия, които трудно биха могли да бъдат почистени.

Ламинат за детска стая

Детската стая е средно натоварено помещение. Ламинатът там обаче може да е подложен на сериозни изпитания като тичане, скачане, игри. Рискът от надраскване е много голям. Затова изберете качествена настилка, която да издържи натоварването. За да не си личат твърде много драскотините може да се спрете на релефни повърхности или ламинат със състарен (винтидж) ефект. За детската стая е добре ламината да бъде с дебелина 10-12 мм. и с най-дебелата подложка с цел топлоизолация. Съседите пък ще ви бъдат благодарни ако освен подложката, под него поставите и друг изолационен материал като фибран, който ще обира част от ударния шум.

Ламинат за коридор

Подовата настилка в антрето също трябва да е влагоустойчива, особено ако влизате с обувки, тъй като се налага често мокро почистване. Поради тази причина избягвайте ламинати с дълбок релеф.

За коридора, кухнята, детската стая и всички помещения с високо натоварване е най-практично да изберете ламинат с фаска. Тя успешно прикрива най-съществените визуални дефекти, които се получават при продължителна експлоатация – захабените снадки на дъските и изметнатите краища на ламелите вследствие навлизането на влага при почистване.


За да изберем подходящия ламинат спрямо вида и функцията на помещението, трябва да познаваме неговит