Какво трябва да знаем при избора на кухненски нож?

26/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 72 гласа
26/09/2016
Какво трябва да знаем при избора на кухненски нож?

Ножът е един от най – използваните прибори в кухнята. Наличието на качествени ножове е много важно за домакинството, особено ако обичате да прекарвате време в кухнята и да майсторите кулинарни творения. Днес на пазара се предлага наистина голямо разнообразие от ножове и често е трудно да се ориентираме кой от тях би ни служил дълго и полезно.

Как да изберем правилният кухненски нож?

Ако не разполагате с достатъчно средства за да си набавите пълен асортимент кухненски ножове, то по – добре инвестирайте в един мултифункционален нож, отколкото в няколко, но по – евтини.

При избора на нож задължително гледайте острието – забележете по какъв начин се съединява с дръжката. Ако забележите недобро захващане или неравности потърсете друг инструмент.

При добре изработеният нож всички отделни компоненти са напаснати така, че между тях няма фуги и луфтове. Дръжката и острието трябва да бъдат абсолютно гладки. Това е важно не само защото гарантира по – дългият живот и по – добра работа на ножа, но и защото ви осигурява по – добра хигиена на прибора. Ако по острието има неравности, в тях биха могли да се загнездят бактерии.

Обърнете внимание и на текстурата на дръжката, някои материали биха могли доста да се хлъзгат особено в мокри ръце. Важно е също така ножът да е добре балансиран и дръжката да е ергономична и удобна за работа.

За да използвате дълго време вашия нож без проблеми е добре той да бъде изработен от неръждаема стомана. Колкото по – фино е полирано острието толкова повече време ще издържи без да ръждяса.

Как да се грижим за кухненските ножове?

Добре е да използвате поставка за съхранение на ножове, това ги предпазва от надраскване, а и ви осигурява удобен достъп по време на готвене.

Помислете и за точило, което да ви гарантира, че ножът винаги ще е в перфектно състояние за работа. На пазара се предлагат и комплекти – ножове с поставка и точило.

Да използваме ли съдомиална? Повечето съвременни модели ножове могат да се мият в съдомиална, което несъмнено е улеснение за вас. В машината обаче те могат да се удрят в други прибори или съдове и по този начин по – бързо се затапяват. Затова ви препоръчваме да миете качествените ножове на ръка, ако искате да ви служат по – дълго време. 


Ножът е един от най – използваните прибори в кухнята. Наличието на качествени ножове е много в