Преместване в ново жилище - как да се справим?

02/04/2018, 08:44:23
Оценка 4.6 от общо 53 гласа
02/04/2018
Преместване в ново жилище - как да се справим?

Преместването в нов дом обикновено е свързано с емоции, вълнение, стрес, хаос и известна доза напрежение. Дни преди и след преместването в жилището и в главата ви настъва безопрядък, не можете да откриете вещите си, притеснявате се как ще премине всичко и най – вече се чувствате изтощени от чистене, опаковане, местене, разопаковане, подреждане, струва ви се, че това няма да има край?!

Добрата новина е, че с няколко прости съвета и добра организация всичко може да мине лесно и безпроблемно.

Преди преместването:

Ток, вода, интернет, телевизия – веднага след като стане ясна датата на преместването ви в новия дом се свържете с комунални услуги и ги прехвърлете на новия си адрес.

Сменете патрона – едно от първите неща, които трябва да направите е да смените ключалката. Дори да сте го направили още при закупуване на жилището, ако сте правили ремонт и сте давали ключове на майстори сменете патрона отново непосредствено преди да се нанасете.

Изгонете насекомите – няма как да сте сигурни какво е обитавало жилището досега, независимо дали там са живели други хора или е било празно. Свържете се с фирма за борба с вредителите превантивно още преди да се занесли багажа си, така ще сте сигурни, че няма да имате неканени гости.

Почистете и проветрете – почистете старателно и дезинфекцирайте цялото жилище преди нанасяне. Задължително оставете прозорците отворени няколко дни преди това за да бъде въздухът свеж. Това е особено важно ако сте правили ремонт или имате нови мебели, тъй като те неизбежно имат специфична миризма в началото, която трябва да се изпари.

По време на преместването:

Отървете се от излишните вещи – прегледайте внимателно всички дрехи, предмети и мебели, които имате. Помислете дали да се нуждаете от всички тях. Със сигурност има неща, които само заемат място или сте забравили на дъното на някой шкаф и няма да ви потрябват никога. Изхвърлете ги или ги подарете. Ще се почувствате много по – добре когато се отървете от всичко ненужно.

Опаковайте от рано и на части – не оставяйте опаковането на багажа за последните ден – два, тъй като ще се натоварите прекалено много и има риск времето да не ви стигне. Все пак не отивате на почивка с няколко куфара, а трябва да подготвите цялата си покъщнина. Подредете вещите в кашони, облепети ги с тиксо и ги надпишете. Ако в някой кашон има нещо чупливо също отбележете това на етикета. Това значително ще ви улесни при транспортирането и подреждането после.

Направете списък – добре е да направите опис или снимки на вещите, така ще сте сигурни, че няма да загубите нещо. Може да си запишете примерно, че имате 5 куфара с дрехи, 1 кашон книги и 2 кашона кухненска посуда. Самите кашони и кутии също може да номерирате.

Помощ от приятел или фирма – решете дали да наемете специализирана фирма, която да ви помогне при преместването или пък ще извикате няколко приятели и роднини за да траснпортират нещата ви. Със сигурност ще ви е нужна помощ за разглобяване, местене, качване и сглобяване на обемни електроуреди и тежки мебели.

След преместването:

Подредете – добре е още докато местите багажа да оставите всеки кашон в помещението за което е предназначен. Големите мебели и електруреди вече трябва да са си по местата. Помолете близък роднина или приятел да гледа децата ви за няколко часа и да разходи домашния любимец за да може да подредите на спокойстиве. Започнете с нещата от първа необходимост, тъй като най – вероятно няма да се справите с целия багаж за един ден. Оправете първо детската стая, погрижете се там да няма разхвърлени вещи или такива, чието място не е там. След това подредете кухнята. Кашоните, които не успеете да разпоковате първите дни оставете на място, на което няма да пречат твърде много.

И накрая: Отдъхнете си и не забравяйте да отпразнувате подобаващо преместването в новия дом и да си пожелаете много незабравими мигове в него!


Преместването в нов дом обикновено е свързано с емоции, вълнение, стрес, хаос и известна доза напреж