Как да се избавим от алергените и да дишаме по - чист въздух у дома

17/01/2019, 11:59:11
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/01/2019
Тагове:
Как да се избавим от алергените и да дишаме по - чист въздух у дома

Въпросите, свързани със замърсяването на въздуха се дискутират все по – активно в последните години и това никак не е случайно. Чистият въздух е първата стъпка към по – здравословен живот за всеки от нас. Докато замърсяването на въздуха на открито по – трудно подлежи на нашия собствен контрол, то това в затворените пространства като собствените ни домове и офиси до голяма степен зависи от нас.

Въздухът в затворените помещения всъщност е дори по – токсичен от този навън! Освен това около нас дебнат многообразни алергени, които могат да ни причинят здравословни проблеми като астма, белодробни заболявания, хрема, кашлица, често боледуване, хронични инфекции и да влошат силно качеството ни на живот.

Кои са домашните алергени:

Акари – това са най – често срещаните причинители на алергия в домашна среда. Намират се най – вече в матраци, дивани, килими.

Мухъл – мухълът е силен алерген, който често се образува на места, на които не се вижда – зад мебели, например. Той предизвиква алергични състояния, астма, ревматични болести.

Спори от домашни любимци – разнасят се лесно при движението на въздуха в помещенията.

Цветен прашец – изключително лек и лесно се разнася във въздуха, съответно може да го внесем у дома след разходка навън.

От къде идват алергените у дома:

Килими и декоративен текстил – килимите задържат прах, трудни са за почистване и стават дом на акарите. В тях лесно се задържат фини прахови частици, полени, косми от домашни любимци.

Книги – в книгата могат да се развият спори на мухъл, акари и други вредни микроорганизми. Книгите задържат много прах. Практично решение е да замените традиционните книги е електронен четец.

Матрак – матракът ни е основното скривалище на акарите. Може да се снабдите с антиалергичен калъф за матрак, който да перете достатъчно често и да сотавяте да изсъхне на слънце.

Стайни растения – в саксийте може да се появи мухъл при определени условия. За да избегнете това не преовлажнявайте почвата и самите растения. Почиствайте редовно изсъхналите листа. Уверете се, че осигурявате добър дренаж на саксията. Ако страдате от алергии проверете кои растения са подходящи за вас.

Мека мебел – също какато матрака така и мебелите могат да се превърнат в дома за акарите.

Плюшени играчки – задържат много прах и акари, необходимо е да се перат редовно на висока температура и да съхнат на слънце.

Климатикът – един уред, който често пренебрегваме при почистването, а всъщност е сред основните източници на алергени. Филтрите на климатика трябва да бъдат почиствани редовно, тъй като в тях се развиват бактерии и други вредни микроорганизми. Веднъж годишно се обръщайте към специалист за професионална дезинфекция на климатика.

Как да подобрим качеството на въздуха у дома и да намалим алергените:

1. Проветрявайте редовно всички помещения;

2. Поддържайте здравословни нива на въздушна влажност – 45 – 50 %. Над тази граница бактериите, плесените и акарите се развиват по – бързо;

3. Използвайте аспиратори в кухнята и банята;

4. Не сушете пране в затворени помещения;

5. Почиствайте редовно климатиците и влагоуловителите;

6. Веднъж седмично изпирайте спалното бельо на висока температура;

7. Използвайте антиалергични матраци и възглавници, подменяйте ги често. Снабдете се с подходящи калъфи, които могат да се перат редовно при висока темепратура;

8. Отглеждайте стайни растения, които пречистват въздуха. Такива са: драцена, сансевиера, хризантема, алое и други;

9. Използвайте солна лампа или електрически уред за пречистване на въздуха у дома;

10. Използвайте мощна прахосмукачка с воден и ХЕПА филтър за почистване поне веднъж седмично;


Въпросите, свързани със замърсяването на въздуха се дискутират все по – активно в последн