Натурални ароматизатори за дома

19/11/2014, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 73 гласа
19/11/2014
Тагове:
Натурални ароматизатори за дома

На всички ни се иска въздуха вкъщи да е свеж и наситен с приятни аромати. Иска ни се да отстраним по-бързо миризмата на готвено, на цигари и т.н. Затова купуваме различни ароматизатори за стаите, гардероба, хладилника.
Само че ароматизаторите, които купуваме от магазина не са най-здравословната инвестиция, която може да направим за нашия дом и нашето здраве.

Повечето продукти за ароматизиране на дома, които се предлагат в магазините съдържат много вредни химични съставки, които не пододбряват въздуха в помещенията, а напротив влошават неговото качество и само замаскират лошите миризми.

Изкуствените аромати могат да бъдат много опасни за хора с алергии, астма и всички по-чувствителни към вредните съставки в тях.

За щастие съществуват множество натурални и напълно безвредни естествени съставки, с които може да освежим въздуха у дома.

Сода

Изберете подходящ съд, например стъклен буркан, пробийте няколко дупчици в капака му. Напълнете буркана до половината със сода и добавете няколко капки етерично масло ( може да се използва и есенция от канела или ванилия).
Поставете го в стаята, в която искате да освежите въздуха и само го разклащайте от време на време.

Лимон

Половин лимон в хладилника абсорбира неприятните миризми от него.

За освежаване на въдуха във фурната и в кухнята – опечете един необелен лимон. След изпичането оставете вратата на фурната отворена или леко открехната за кратко, за да се разнесе аромата.

Вижте още : Как да почистим дома с лимон.

Утайка от кафе

Утайка от кафе абсорбира миризмите от хладилника. Помещение, което има нужда от ароматизиране също може да бъде освежено ако поставите наякъде в него кафе, завито в хартиена торбичка.

Етерични масла

Есенция от лавандула и роза са особено подходящи за спалнята, смята се че подобряват качеството на съня и успокояват. Същото свойство имат и жасмина и лимонената трева.

Сложете няколко капки етерично масло (2-3) върху памуче и го поставете някъде в стаята, където няма да се вижда. За банята е подходящо да използвате лимон, мента. За кухнята – босилек, градински чай, здравец.

За домашен ароматизатор със свежо ухание на пролет добре се комбинират портокал, роза, канела, жасмин.

Ако искате да придадете приятен ванилов аромат на кухнята направете следното: поставете съд с вода на котлона, добавете няколко капки ванилия и малко канела. Оставете да къкри на котлона. Ще се получи свеж аромат на класически сладки. Подобен ефект може да получите и с канела, карамфил и индийско орехче.

Приятен летен аромат може да си направите с помощта на обелки от кора на грейпфрут, есенция от евкалипт и сода за хляб.

Може да ароматизирате всяко помещение в дома като поставите торбички с билки да се сушат в стаята. Подходящи са мащерка, риган, мента, лавандула. 


На всички ни се иска въздуха вкъщи да е свеж и наситен с приятни аромати. Иска ни се да отстраним по