Домашни средства за почистване на сребро

19/08/2020, 10:12:50
Оценка 5 от общо 3 гласа
19/08/2020
Домашни средства за почистване на сребро

Сребърните бижута, прибори или украшения с времето потъмняват и губят блясъка си заради естествения процес на окисляване. Как можем да ги почистим лесно и бързо у дома:

Солена вода

Към една чаша вряла вода добавете 1 суп.л сол. Накиснете сребърните бижута в разтвора за една нощ. На сутринта ги извадете и полирайте със суха кърпа.

Сапун

Навлажнете мека памучна кърпа със сапун или веро, разтворени в топла вода и почистете сребърните предмети с нея. След това ги изплакнете с топла вода и подсушете.

Сода, сол и алуминиево фолио

Застелете метален съд с алуминиево фолио с лъскавата страна нагоре, напълнете го с вода и го сложете на котлона. Добавете 1 суп.л. сол и 1 суп.л сода за хляб. След като водата се стопли (не е нужно да завира), поставете сребърните предмети в нея. След няколко минути ще видите как среброто отново е чисто и бяло. Махнете съда от котлона и извадете бижутата, отцедете ги в гевгир или ги подсушете. Методът е подходящ за украшения без камъни.

Сода бикарбонат и оцет

Накиснете сребърните прибори в ½ чаша оцет, смесен с 2 суп. л. сода за хляб за около 2 часа. Изплакнете със студена вода и подсушете с мека кърпа.

Паста за зъби

Изберете паста без абразивни частици за да не надраска среброто. Сложете малко количество от нея върху парче памучен плат и полирайте бижуто. Изплакнете с вода и подсушете със суха кърпа. Готово!

Лимон

В подходящ съд сипете 500 мл. вода и изцедете сока от 2 лимона. Сложете на котлона и след като заври добавете сребърните предмети. Оставете ги в разтвора за около 10 минути, след което махнете от котлона, извадете ги, изплакнете със студена вода и подсушете.

Още един метод за почистване с лимон и сол е много ефективен за сребърни прибори. Разрежете един лимон на половина. Потопете го в солта и полирайте с него бижутата или приборите. Изплакнете с вода и забършете със суха кърпа.

Яйчен жълтък

Потопете памучен тампон в жълтък и полирайте повърхността на бижуто. Това е всичко!

Картофена вода

Водата, в която са врели картофите е идеална за почистване на сребро и други изделия от благороден метал. Потопете сребърните предмети във водата и оставете да се накиснат за няколко минути. След това ги измийте с чиста вода и подсушете. Ефектът ще е още по-добър ако към картофената вода добавите 1 суп. л. лимонов сок или оцет.

Царевично нишесте

Направете паста от царевично нишесте и вода. Трябва да се получи консистенция на гъста каша. Нанесете я с влажна кърпа върху предмета. След няколко минути забършете с тензух или кърпа, изплакнете с чиста вода и подсушете.

За да запазите блясъка на среброто за по-дълго, сложете няколко парчета тебешир в шкафа, в който съхранявате приборите или бижутата. Тебеширът абсорбира влагата и предотвратява потъмняването на сребото.


Сребърните бижута, прибори или украшения с времето потъмняват и губят блясъка си заради естествения