Сушилня за дрехи - комбинирана с пералнята или отделна

16/04/2019, 10:38:16
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/04/2019
Тагове:
Сушилня за дрехи - комбинирана с пералнята или отделна

Сушилнята за дрехи несъмнено е голямо удобство, особено през зимния сезон. Днес ще разгледаме основните типове сушилни, комбинираните уреди с пералня, както и съвети при покупка.

Има два основните типа сушилни машини:

Кондензационни

Те отнемат влагата от дрехите и я складират в контейнер, който трябва да се изпразва след всеки работен цикъл. Някои модели могат да се свържат с отводен канал и така ще си спестите ангажимента да изливате събраната вода. Изсушаването на дрехите става чрез затопляне на въздуха до определена температура, след което той отнема влагата от мокрите дрехи. Предимството на този тип машини е, че могат да бъдат инсталирани навсякъде в жилището. Те обаче имат сравнително висока консумация на електроенергия.

Вентилационни

Те засмукват въздух от помещението, загряват го, топлият и сух въздух, отнема влагата от прането, след което се изхвърля навън чрез тръбопровод, свързан с вентилационната система. Тези сушилни са по – икономични, но не могат да бъдат поставени навсякъде, тъй като трябва да има място за минаване на тръбопровода.

Комбинирана сушилня с пералня или отделен уред?

Това е въпрос, който си задават много хора. Идеята за купуване на комбиниран уред изглежда привлекателна по много причини, но нека да разгледаме какви са нейните предимства и недостатъци.

Предимства:

1. Пести се място – понякога комбинираният уред е единствената възможност за малки жилища;

2. Не се налага да прехвърляте дрехите в сушилнята след пране;

3. Комбинираните уреди са по – евтини;

Недостатъци:

1. Поради технически особености, свързани с изсушаването на дрехите, комбинираните уреди имат по – висок риск от повреда в сравнение със самостоятелните;

2. Когато едната функция се развали уредът става неизползваем или казано по – просто – ако се повреди сушилнята, оставате и без пералня по време на ремонта;

3. Капацитета на сушилнята е по – малък от този на пералнята така че ще ви се наложи или да сушите изпраните дрехи на два пъти или просто да не използвате пълния капацитет на пералнята;

4. Частите за ремонт на комбиниран уред се намират по – трудно, отколкото на самостоятелни машини;

На какво да обърнем внимание когато купуваме пералня със сушилня:

- Разхода на енергия е важен при избор на всяка домакинска техника, по възможност избирайте клас А или А+.

- Оборотите на центрофугата имат отношение към бързото и ефективно изсушаване на дрехите след пране. Колко по – високи са толкова по – лесно ще изсъхнат дрехите. Разбира се програмата трябва да бъде съобразена и с материята на дрехите.

- Капацитета – обикновено пералните имат обем от 6 до 11 кг. пране, но това не означава, че и капацитета на сушилнята е толкова. Тя може да изсуши от 3 до 7 кг. пране най – много наведнъж. Варианта е или да слагате по – малко дрехи в пералнята или да ги сушите на два цикъла. Неудобство е, че докато първата част от прането се суши, останалите дрехи стоят мокри.

- Програми и функции – повечето съвременни сушилни имат сензор за нивото на влага на дрехите и спират когато прането е изсъхнало. Това е много полезна функция, която пести време и електроенергия. Обърнете внимание на програми като „лесно гладене“, „бебе“, програми за различните материи на дрехите, отложен старт, допълнително изплакване, настройка на оборотите на центрофугата.

Можем ли да поставим сушилнята върху пералнята?

Да. За по – голямо удобство в малките помещения двата уреда могат да бъдат поставен един върху друг. Пералнята винаги се поставя отдолу. Предлагат се специални плъзгащи полици за целта. Чрез тях лесно и безопасно може да монтирате сушилнята върху пералнята. Вижте още: Къде да поставим пералнята и сушилнята?


Сушилнята за дрехи несъмнено е голямо удобство, особено през зимния сезон. Днес ще разгледаме основн