Сушилня за дрехи - за и против

06/10/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 88 гласа
06/10/2016
Тагове:
Сушилня за дрехи - за и против

Ако сте пред дилема дали да си купите сушилня за дрехи вероятно си задавате въпроси като: какви са предимствата и недостатъците на тази машина, както и дали си струва инвестицията?

Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси:

Видове сушилни машини

Има два основни типа сушилни:

Кондензиращи сушилни – дрехите се сушат с помощта на горещ въздух, а получената пара при кондензацията, се събира в специален резервоар, който вие изхвърляте или чрез помпа се отвежда директно в тръбите. Този вариант е удобен, защото може да поставите сушилнята навсякъде в дома.

Сушилни с отдушник – при този тип сушилни топлият въздух се отвежда извън жилището чрез тръба, която излиза през стената или прозорецът на стаята. Ако се спрете на такъв вид машина е важно да обмислите има ли къде да я поставите, така че да има място за прокарване на тръбата.

Сушилня и пералня в едно – съществуват и комбинирани модели перална и сушилна машина. Техните основни предимства са, че спестяват пространство, а са по – евтини като цена отколкото да си купите отделно двата уреда. Друг плюс е, че може да настроите машината след като изпере директно да изсуши дрехите и да не ви се налага да ги прехвърляте от единия в другия уред. Това е особено удобно за случаите когато не сте си вкъщи. Недостатъкът им е, че често капацитета на сушене е по – малък от капацитета на пране. За да се изсушат добре дрехите не трябва да пълните пералнята догоре, така че ще ви се налага да я използвате на половина от капацитета й.

Какво да гледаме при избора на сушилна машина?

След като решите какъв тип машина искате обърнете внимание на капацитета, дрехи, които поема. Гледайте функциите, добрите марки предлагат опции като: програма за бебешки дрехи, плюшени играчки, хавлии и чаршафи, антиалергична програма, деликатни тъкани, лесно гладене. Добре е машината да предлага и различни функции за сушене на различните материи дрехи. Гледайте също така да може да избирате нивото на влага на дрехите – дали да са напълно сухи или леко влажни при изваждане от машината. Повечето нови модели разполагат с таймер, опция „отложен старт“, както и вариант за студено сушене.

Какви са основните плюсове и минуси на сушините машини:

Предимства на сушилнята:

1. Дрехите изсъхват бързо и през зимата когато навън биха съхнали с дни, също и когато вали;

2. Ако някоя дреха ви трябва спешно, то тя ще бъде суха след 1 до 5 часа, което би било много трудно при стандартното сушене на дрехите чрез простиране, особено през студените сезони;

3. Ако машината разполага с функция „лесно гладене“ повечето материи дрехи почти не се мачкат, така че намалява нуждата от гладене;

4. Няма нужда да мислите варианти къде да поставите простор, сушилник и т.н. както и къде да сушите дрехите през зимата когато температурата е отрицателна и навън те замръзват;

5. Дрехите не се захабяват и обезцветяват от излагане на слънце;

6. Може да ароматизирате дрехите си приятно чрез използване на специални кърпички за сушилня;

7. Дрехите не събират прах както се случва докато са на простора;

8. Прането не се пропива с неприятни миризми, както понякога може да се случи при сушенето навън;

9. Намаляват се власинките и прахът от дрехите, тъй като филтърът на машината ги улавя;

10. Спестява се време за простиране и прибиране на пране;

11. По време на сушене машината отделя топлина, което е практично през зимния сезон;

12. Хавлиените кърпи стават меки и пухкави след сушене;

Недостатъци на сушилнята:

1. Качествената сушилня не е евтина инвестиция, а комбинираните уреди не са толкова ефективни както отделните;

2. Заема място, което може да е проблем за едно малко жилище;

3. Харчи немалко електроенергия;

4. Повечето сушилни са шумни по време на работа;

5. При сушене се отделя топлина, което не е особено практично през лятото;

6. Не всички дрехи са подходящи за сушене в машина – някои материи се свиват;

7. Ако дрехите престоят в сушилнята след спиране на работата й може да се намачкат;

8. Ако капацитета на сушилнята е по – малък от този на пералнята няма да може да изсушите цялото пране наведнъж;

9. Сушилната машина овлажнява въздуха, затова е нужно често проветряване на помещението в противен случай може да доведе до конденз;

Ние ви съветваме ако закупуването на сушилня не е прекалено голяма инвестиция за вас да си осигурите такава, която да използвате през зимата и във влажно време, както и за обмени неща като завивки, хавлиени кърпи и спално бельо, а през лятото да сушите прането си навън на въздух, тъй като слънцето все още е безплатно :)


Ако сте пред дилема дали да си купите сушилня за дрехи вероятно си задавате въпроси като: какви са п