Какво да гледаме при избора на пералня?

02/11/2017, 15:41:32
Оценка 4.5 от общо 58 гласа
02/11/2017
Тагове:
Какво да гледаме при избора на пералня?

При избора на перална машина има няколко важни фактора, на които трябва да обърнем внимание:

Мястото- пространството с което разполагате е решаващо за вида и размера на уреда. Предлагат се перални с предно зареждане и такива с горно зареждане. Стандартните уреди с предно зареждане са с размери: височина – 85 см., ширина – 60 см., дълбочина – от 50 до 60 см. Машините са с горно зареждане обикновено са по – високи – 90 см. и по – тесни – 40 см. Така че ако мястото ви е ограничено от гледна точка на ширина, те може да се окажат по – удачния избор за вас. Обърнете внимание и на посоката и градуса на отваряне на люка, както и на отварящия механизъм – той може да бъде с копчета, с ръкохватки или с електронно автоматично отваряне.

Бюджет – за да се насочите към определени марки перални трябва да определите средствата, които смятате да похарчите за уреда. По – скъпите марки предлагат повече програми, но и резервните им части са по – скъпи. Ако бюджета ви е ограничен най – добре се спрете на среден клас машина, като решите от кои екстри можете да се откажете.

Комбиниран уред – пералня и сушилня. Ако желаете да имате сушилня, но нямате място за два уреда, то тогава може да решите да потърсите комбиниран такъв. Като цяло този вариант има както предимства, така и недостатъци, но ако пространството ви е ограничено може да е единствения избор за вас. Комбинираните уреди са по – енергоемки от обикновените перални. Обърнете внимание на енергииния клас и консумацията на вода. Също така и на обема на дрехи за пране и за сушене.

Програматор – може да бъде електронен или електронно - механичен. Основните програми са за вида такън и температурата на водата за пране. На повечето модели можете да избирате и различни обороти на центрофугата. Има перални с програма за силно замърсене пране, допълнително изплакване, освежаване, допълнителна центрофуга, ръчно пране и други. Макар че по – скъпите марки предлагат по – голямо разнообразие от програми, преди да отделите по – голяма сума замислете си дали имате нужда от всички тях и колко реално ще използвате. В повечето случаи около 5 основни програми са достатъчни.

Центрофуга – оборотите на центрофугата са важни за това колко дълго ще съхнат дрехите след изпиране. Колкото по – високи са те, толкова по – малко вода има останала в тъканите. За предпочитане е оборотите да могат да се регулират.

Водосъдържател – най – често той е направен от инокс или пластмаса. И двата материала имат предимства и недостатъци. Водосъдържателя от инокс е изключително здрав, но пък по него се натрупва варовик, докато при пластамасовия този проблем липса. Важна е и степента на твърдост на водата, в района, в който живеете.

Обем на барабана – обикновено обемът на барабана е от 3 до 10 кг. пране.  Изберете го според това от колко членове се състои семейството ви, колко често пускате пералня и ако имате сушилня – какъв е нейният обем. Ако капацитета на сушилнята е по – малък, няма смисъл да купувате пералня с голям обем, защото ще трябва да сушите прането на няколко пъти, което е доста неудобно.

Шум на уреда – това е един от факторите, който няма как да бъде избегнат. Въпреки че съвременните моделите скъпи перални са много по - тихи от старите, те все пак издават шум, особено по време на центрофуга на високи обороти. Ако разполагате с отделно перално помещение в голямо жилище това може би не е проблем за вас, но ако пералнята стои в кухнята или дневната нивото на шум има значение. Стандартните перални са с ниво на шум от 43 до 75 Db, но има и перални с нива до 30 Db.


При избора на перална машина има няколко важни фактора, на които трябва да обърнем внимание: Мястот