Дом без влага

31/12/2016, 21:28:50
Оценка 4.4 от общо 34 гласа
31/12/2016
Тагове:
Дом без влага

Прекомерната влага в жилището застрашава както целостта на сградата, така и здравето на обитателите й. Освен това тя влошава изолационните свойства на стените и по този начин се изразходва повече енергия за отопление.

За постигане на оптимален комфорт в жилищните помещения трябва да бъде достигнато определено съотношение между температурата и влажността.

Стаите с температура между 18 – 22 градуса се определят според влажността на въздуха по следния начин:

- Под 45 % влажност – сухи помещения

- От 45 до 60 % влажност – нормално влажни помещения

- От 60 до 80 % влажност – влажни помещения

- Над 80 % влажност – мокри помещения

Като здравословни стайни температури се препоръчват:

- Всекидневна – 20 – 23 градуса

- Спалня – 16 – 19 градуса

- Кухня – 18 – 20 градуса

- Баня – 20 – 24 градуса

- Антре и килер – 15 – 18 градуса

От къде идва влагата?

В едно четиричленно домакинство за денонощие могат да се отделят около 13 литра вода. Това включва издишаният въздух, готвене, пране и сушене на дрехи, къпане, водата, отделяна от цветя и аквариуми и т.н.

Къде отива влагата?

Отделената влага се опитва да се разпространи към по – сухи части на жилището. Влагата успява да излезе навън само чрез вентилационните отвори на външните стени, това са отворените прозорци, както и фугите на вратите и прозорците. Количеството влага обаче, което успява да излезе навън по този начин е много малко и недостатъчно за обезвлажняване на жилището.

Как и къде се получават щетите от влагата?

При затворени врати и прозорци, уплътнени фуги и т.н. влагата няма как да излезе от помещението и в такъв случай влажността на въздуха се покачва. Всички предмети и мебели в стаята, които поемат влага предизвикват бавно покачване на относителната влажност. Това са тапетите, пердетата, килими, тапицирани и дървени мебели, спално бельо, дрехи и други.

Най – големи щети влагата нанася на студените повърхности в едно жилище: външните ъгли на сградата, топлинните мостове, външните стени зад мебелите.

Мебелите, както и съдържанието в тях, стоящи до външна стена са особено застрашени от влага. Затова не дръжте мебелите долепени до стената, поставяйте ги на поне 5 см. разстояние и по възможност до вътрешна стена.

Мерки за намаляване на влажността на въздуха:

1. Проветрявайте редовно всички помещения за по 5 – 10 минути няколко пъти на ден.

2. Не сушете мокри дрехи в стаите.

3. Използвайте вентилатор в банята и избягвайте да оставяте вратата й отворена след къпане, тъй като високата влажност там ще се разпространи по другите стаи.

4. Използвайте абсорбатор по време на готвене.

5. Отоплявайте помещенията постоянно – топленето на стаите само за няколко часа на ден е погрешна практика по отношение на образуването на конденз и влага, тъй като това не е достатъчно за да се затоплят стените, освен това след спиране на отоплението те бързо изстиват.

6. Разположение на отоплителните уреди – добре е да монтирате уредите на външната стена под прозореца. Така те затоплят стените и се намалява вероятността от поява на конденз. Недостатък е, че се увеличават топлинните загуби през стената.

7. Използвайте влагомер, за да следите влажността в помещенията и при нужда си купете влагоабсорбатор.

8. Изберете PVC,  а не алуминиева дограма.

9. Използвайте стъклопакети с нискоемисионно стъкло, то има по – нисък коефициент на топлопреминаване, благодарение на което вътрешното стъкло се запазва достатъчно топло, избягва се образуването на конденз по него, а се намаляват разходите за отопление.

10. Топлоизолация – ако външните ви стени не са добре изолирани това е предпоставка за образуване на конденз. Препоръчително е да поставите качествена външна изолация на всички стени в жилището си, така не само ще се предпазите от нежелана влага, но и ще повишите комфорта в помещението и ще намалите разходите за отопление. 


Прекомерната влага в жилището застрашава както целостта на сградата, така и здравето на обитателите