Какво трябва да знаем за отоплението с климатик?

29/09/2017, 23:51:33
Оценка 4.6 от общо 62 гласа
29/09/2017
Тагове:
Какво трябва да знаем за отоплението с климатик?

Ефективността на отоплението с климатик зависи от множество фактори: големина на жилището; вид на жилището – къща или апартамент; етаж; изложение на помещението; наличие на качествена изолация, материал и дебелина на стените; вид на дограмата; мощност на климатика, както и правилната му употреба. Затова и не може еднозначно да се отговори на въпроса: „Колко ще струва отоплението с климатик на сезон?“.

Съществува широко разпространение мнение, че климатиците замръзват и спират да работят при температура – 20 градуса. Това не е така, фреонът спира да се изпарява чак при – 40 градуса. Проблемът с прекалено ниската външна температура е по – скоро, че на климатикът му липсва мощност. Колкото по – студено е навън, толкова повече са топлинните загуби на помещението и съответно толкова повече топлина ще ви е нужна за да достигнете комфортна вътрешна температура. Затова за да бъде ефективно и икономично отоплението е особено важно да се избрали качествена топлоизолация!

Когато избирате климатик съобразете неговите параметри с помещението, в което ще го ползвате и имайте предвид до каква температура очаквате той да отоплява. Подгответе се, че ако температурите паднат под проектираните ще ви се наложи да използвате допълнително отопление.

Още една особеност на отоплението с климатик, която трябва да имате предвид, е че за да се поддържа оптимална работа на уреда и за да бъде възможно най – икономично отоплението, машината трябва да работи постоянно. Причината за това е, че най – голяма консумация на електроенергия има от момента на включване на климатика до достигане на желаната температура. След това вече за поддържането й се изразходва много по – малко енергия. Най – ефективно е през деня когато няма никой в жилището да настройвате климатика с 2 градуса по – малко от желаната стайна температура (например 19 – 20 градуса). Същото важи и за през нощта.

Едно от най – важните неща за ефективно отопление с климатик е дали машината се използва правилно и дали се обслужва редовно. От голямо значение е правилното монтиране на климатика и извършването на ежегодна профилактика от квалифицирани специалисти. Важно, както за правилната работа на уреда, така и за здравословния микроклимат в дома е честото почистване на филтрите на климатика. Те трябва да се измиват под течаща вода поне веднъж месечно. 


Ефективността на отоплението с климатик зависи от множество фактори: големина на жилището; вид на жи