Синият диван в интериора

06/06/2019, 13:25:27
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/06/2019
Тагове:
Синият диван в интериора

Синият цвят се характеризира с широк спектър от нюанси и благодарение на това би паснал на всеки интериор. Той се асоциира с простор, свобода, дълбочина. Това е цветът на морето и небето, носещ усещане за лекота и безкрайност. Именно заради това студените сини нюанси имат свойството да увеличават визуално пространството в малки и тесни помещения.

Синият диван е подходящ за стаи с достатъчно осветление, било то естествено или изкуствено, в противен случай има риск да изглежда леко мрачен. За маломерни помещения заложете на светли, бледи, пастелни тонове, съчетани с бяло или светло сиво. В по-големите стаи може да използвате и тъмни, дълбоки нюанси.

В каква форма да бъде диванът?

Формата и размера на дивана зависят от големината и предназначението на стаята. В голяма и просторна дневна може да се сложи обемен прав, ъглов или модулен диван с възможност за повече седящи места. Най – добре е да бъде разтегателен. В кухнята или детската стая, логично диванът е по – малък, най – често прав, двуместен.

Най – разпространени и удобно са ъгловите дивани. Те са подходящи както за малки, така и за средни и големи помещения. Удачен избор са както за кухнята така и за хола. В повечето случаи са разтегателни и предлагат място за спане за гости, което е още един съществен, техен плюс.

Диванът може да бъде и в нестандартна форма – например кръгла или полукръгла.

Изборът на материал на дамаската зависи от интериорния стил, предназначението на дивана, финансовите ресурси. Най – разпространени са дамаските от плат – те обикновено, съчетават няколко вида тъкани в различни пропорции и покритието може да бъде: кадифе, велур, жакард и т.н.

Най – практичния вариант за дамаска е еко кожата. Нейната визия силно наподобява тази на естествената кожа, но е по – евтина, почиства се лесно и е удачен избор ако диванът е съчетан с маса за хранене.

Какъв нюанс да изберем за дивана?

Светлосиньо

Светлосиният диван е чудесен избор за малки помещения. Той ще разшири оптически пространството, ще даде усещане за лекота, свобода, хармония и спокойствие. Подходящ е за дневната, спалнята, детската стая. Съчетава се отлично с бяло или светлосиво.

Тъмносиньо

Тъмните тонове на синьото придават дълбочина, чувственост и драматизъм на пространството. Диванът в тъмносиньо е изискан, луксозен, подходящ е за помещения в модерен, минималистичен, лофт или скандинавски стил.

Небесно синьо

Диванът в небесно синьо се асоциира с безкрайност, лекота, свобода, спокойствие. Той е много подходящ за дневната или спалнята, тъй като създава хармонична, отпускаща атмосфера. Идеален е за помещения, решени в средиземноморски или скандинавски стил.

Ярко синьо

Диванът в наситено синьо несъмнено се превръща в акцента на помещението, с в което е поставен. Добре е останалите мебели, настилки и стенни покрития да бъдат в бледи, неутрални тонове като бяло, сиво, бежово. Добре се съчетава със студените нюанси на зеленото.

Синьо – зелено

Диванът в синьо – зелено е красив акцент във всяка стая. Той внася, свежест, спокойствие, хармония. Пасва си чудесно със жълто, ярко червено, бяло и естествено дърво. Подходящ избор е за кухнята.

С кои цветове да съчетаем синият диван?

Ако търсите интересен контраст, то удачна е комбинацията между синьо и жълто. Дълбоките, тъмни, сини нюанси чудесно хармонизират с ярко или пастелно жълто.

Класика е комбинацията между синьо и кафяво. Друг подходящ избор са: яркочервено, керемидено, бледозелено, тъмнозелено, всички нюанси на бежово, бяло, оранжево.

За постигане на хармонична, спокойна, минималистична обстановка, съчетайте синият диван със сиви стени, под или таван. Бежовото също ще придаде спокойствие и лекота, освен това съчетанието между светлобежово и студено, пастелно синьо.

Класика е комбинацията между синьо и розово и от не само в детската стая. Нежните розови нюанси чудесно се комбинират с дълбоките сини тонове. Създава се балансирана, отпускаща и хармонична обстановка.

За кои помещения е подходящ синият диван?

Сините тонове на практика пасват на всяка стая в дома. В дневната синият диван ще създаде хармонична и отпускаща атмосфера. Ако стаята е голяма може да заложите на тъмни, наситени тонове, в противен случай изберете светлосин диван, който в комбинация с бяло, слонова кост или светлосиво ще направи дневната ви светла и просторна.

Синият цвят е чудесен избор и за спалнята и детската стая, тъй като влияе благоприятно на нервната система, успокоява и се бори с безсънието и тревожността. Изберете светли, пастелни, спокойни тонове.

За малкото и тясно антре също може да заложите на синьо канапе. В комбинация с бели или светлобежови стени коридора ще изглежда по – просторен.

Сините мебели са чудесен избор и за работния кабинет. Синият цвят подобрява паметта и концентрацията и по този начин подобрява работоспособността. Отново препоръчваме студените нюанси на синьото.

Синият диван може да намерите място и в кухнята. В този случай изберете морски нюанс, тюркоаз, небесно синьо, или сиво – синьо. Диванът в синкави тонове ще се впише чудесно в кухня в скандинавски, модерен, лофт или прованс стил.


Синият цвят се характеризира с широк спектър от нюанси и благодарение на това би паснал на всеки инт