Защо да изберем ъглов диван?

29/06/2018, 21:06:51
Оценка 3.8 от общо 4 гласа
29/06/2018
Тагове:
Защо да изберем ъглов диван?

Ъгълът на стаята е едно от най – предпочитаните места за поставяне на по – обемни мебели. Така пространството е най – добре оползотворено, меката мебел може да се разположи удобно и практично и да се впише добре в интериора на стаята без да пречи и остава достатъчно свободно място. Ето защо и ъгловите дивани за дневната са толкова предпочитани.

Ъгловите дивани за практични както за големи, така и за малки помещения. Те предлагат повече места за сядане и не се губи единият ъгъл както би станало при използването на прав диван. Това е основното им предимство когато биват избирани за малки всекидневни.

Ъгловият диван е компактен, не отнема от пространството и в същото време е елегантен и удобен.

Ъгловите дивани са подходящи за дневната, трапезарията или кухнята, също така детската стая, библиотеката или домашният офис.

Ъгловият диван може да бъде и многофункционален като предлага и функция за сън.

Ако дневната ви е достатъчно голяма диванът може да бъде разположен и в средата на помещението. Така елегантно ще зонирате стаята с помощта на меката мебел като може да обърнете дивана към ТВ къта, а зад него да остане трапезната част.

Ако стаята не разполага с много място обаче, задължително сложете дивана до стената в избран от вас ъгъл като може да го съчетаете както с малка холна масичка, така и с трапезна маса.

Какво да гледаме при избора на ъглов диван?

Разбира се първо трябва да се определят точните размери на дивана. След това важно е да решите за какво ще се използва той. Дали ще бъде комбиниран с ниска холна масичка и ще се използва само за почивка и гледане на телевизия, например. В такъв случай ви трябва нисък, удобен диван, комфортен за сядане. Размерите му определете като се съобразите с големината на ТВ къта, общите размери на дневната и броя на членовете на семейството си.

Ако диванът ще бъде съчетан с трапезна маса, то той трябва да бъде по – висок за да пасва на размерите на масата. Отново трябва да е ергономичен, удобен и разбира се с привлекателен външен вид, който подхожда на интериора на трапезарията.

Ако ви е нужна функция „сън“ обърнете внимание на разтягането на дивната и комфортът, който предлага за спане.

Обърнете внимание на конструкцията на дивана. Попитайте консултантите в магазина от какво е изработена. Най – често тя е от ПДЧ, шперплат или метална. Ако диванът е малък и лек и на него няма да се спи може да се сперете на ПДЧ, но за диван, който ще бъде подложен на по – активно натоварване тези конструкции не са особено надеждни. По – добре заложете на метална конструкция или на такава от естествено дърво.

Пълнежът на дивана също е от съществено значение за комфортът, който осигурява той. Най – често пълнежът е от пенополиуретан, наричан още дунапрен. Той е подходящ предимно за дивани, които не предлагат опция за сън.

Пенолатексът също често се изпозлва за пълнеж на дивани. Той е надежден, не губи бързо свойствата си, не е податлив на акари.

Мемори пяната също е предпочитана за пълнеж на меката мебел, особено на дивани, подходящи за сън. Тя е известна с това, че заема извивките на тялото и след това бързо възвръща първоначалната си форма.

По отношение на дамаската има голямо значение в кое помещение и с каква цел ще бъде използван диванът. Ако той ще се намира в трапезарията изберете плат, който ще се почиства лесно и не пропива течности и замърсявания. Същото важи и ако имате малки деца или домашни любимци.

Дамаските на дивана могат да бъдат от естествени материали като лен, вълна, памук, кожа, коноп. Както и от изкуствени като полиамид или полиестер. Първите са екологични, дишащи и красиви, но имат неприятното свойство да се свиват. Синтетичните материали са по – евтини и по – издръжливи, не подлежат на свиване.


Ъгълът на стаята е едно от най – предпочитаните места за поставяне на по – обемни мебели