Разтегателният диван - какъв модел да изберем?

29/03/2022, 16:03:27
Оценка 5 от общо 2 гласа
29/03/2022
Тагове:
Разтегателният диван - какъв модел да изберем?

Разтегателният диван е незаменима мебел за малкото жилище. През деня и вечер е чудесно място за релакс и гледане на телевизия, а през нощта може да се превърне в комфортно легло за сън. Отлично решение за случите, в които дневната е съчетана със спалня поради липса на пространство както и за посрещане и настаняване на гости.

Разтегателните дивани могат да бъдат в различни форма – ъглови, прави, П-образни или заоблени. Ъгловите дивани са много подходящи за кухнята или за малка дневна с трапезария, правите са удачен вариант за детската стая, спалнята, кухнята, а П-образните пасват най-добре в голяма всекидневна.

Видове механизми

Трансформиращ механизъм „Клик-клак“

Това е един от най-старите и популярни механизми за трансформация на дивана в легло. Седалката се повдига нагоре до степен, в която щраква, след това бавно се спуска надолу докато се изравни с гърба на дивана. Механизмът е предпочитан заради своята здравина, сигурност и лекота. Подходящ е за ежедневна употреба.

Трансформиращ механизъм “Eurobook”

Това е най-популярния и удобен механизъм, подходящ за ежедневно разтягане. Седалката се издърпва напред посредством ролки и панти, гърбът пада и се образува равна повърхност. Механизмът се използва при ъглови и прави дивани. Важно е матрачната рамка да е от здрава твърда дървесина за да се използва максимално дълго. Самият матрак също може да бъде от различни материали като повече съвременни модели предлагат комфорт, сравним с този на истинско легло.

Трансформация “Flip”

Използва се предимно при двуместни дивани и разтегателни фотьойли. Удобна и опростена опция за разтягане. Издръпва се рамката под седалката, която заедно с нея образува равна повърхност. Не е подходящ за ежедневно спане.

Трансформиращ механизъм „Акордеон“

Разпъването на дивана се извършва с издърпване на седалката, при което гърбът автоматично се разгъва и се получава равно и удобно легло. Механизмът е подходящ за честа употреба, тъй като предлага комфорт и е лесен за използване.

Тройно разгъване

Подходящи са за малки помещения, тъй като не заемат много място в сгънато състояние. Не са удачни обаче за честа употреба, тъй като разгъването им е сравнително трудно, а и не предлагат достатъчен комфорт за ежедневно спане.

Трансформиращ механизъм „Елф“

При този модел подлакътниците се разглобяват или се смъкват надолу, обегалката пада назад, изравнявайки се със седалката и се образува удобна, равно повърхност. Голямо предимство на този механизъм е, че може да се използва за много компактни модели дивани, например за малка кухня или детска стая. Подходящ е за настаняване на гости.

Това са най-често срещаните механизми за разтегателни дивани, но на пазара се намират и други видове. Освен на трансформиращия механизъм, не забравяйте да обърнете внимание на рамката на дивана, материалът и пълнежът на матрака и вида на дамаската. Те трябва да са качествени и издръжливи, а тапицерията да бъде лесна за поддръжка за да може да използвате диванът дълго време.


Разтегателният диван е незаменима мебел за малкото жилище. През деня и вечер е чудесно място за рела