Как да създадем уютна всекидневна

10/01/2021, 11:03:29
Оценка 5 от общо 3 гласа
10/01/2021
Тагове:
Как да създадем уютна всекидневна

Създаването на приятна и уютна атмосфера в дневната обикновено се постига с определени цветови палитри, удобни мебели, подходящо осветление и някои малки детайли, поставени на точните места.

Скрийте ненужното

Понякога чара на интериора се губи сред изобилието от вещи и предмети. Претрупаната дневна изглежда по-малка, тясна и непрактична. Бъркотията създава усещане за липса на организация и функционалност и лишава помещението от уют и комфорт. Препоръчваме ви да оставите в полезрението само онова, което наистина ви харесва и отразява вашия характер – подходящи мебели, картини, красив текстил, аксесоари на които държите. Всичко останало приберете в шкафове, а ненужното изхвърлете или подредете. Ако е необходимо обмислете нова организация на съхранението в стаята.

Използвайте естествени материали

Природните материали са ви първи помощници в създаването на уютна всекидневна. Те внасят много топлина, чар и комфорт в интериора. Заложете на мебели и настилка от естествено дърво. Декоративните тухли или камъни също са добро решение. Плетените кошници за съхранение ще добавят нотка романтика в помещението. Желателно е текстилът също да е представен от естествени материи – лен, памук, коприна, вълна.

Добавете растения

Живите стайни растения са чудесен начин да внесете кътче от природата в дома си и да го направите по-приветлив и уютен. Те пречистват въздуха, придават обем на помещението и заедно с подходящи декоративни елементи карат интериора да „оживява“ и превръщат жилището в дом.

Украсете празните стени

Семейни снимки, картини, рисунки или други стенни декорации са чудесен начин да внесете уют и стил в хола.

Създайте кът за четене

Има ли нещо по-уютно от това да се сгушите в топло одеяло на люлеещ се стол, канапе или пейка с книга и чаша капучино в ръка? Струва си да помислите за обособяването на различни зони в стаята и да създадете приятно кътче за четене. Най-добре е то да бъде в някой ъгъл до прозореца, оборудвано с удобен стол, кресло или фотьойл и елегантна подова или стенна лампа.

Използвайте повече текстил

В стремежа си да постигнем минималистична обстановка в жилищата си често пренебрегваме текстила и го използваме твърде оскъдно. А той може да направи толкова много за интериора на дневната! Поставянето на красив килим, меко одеяло на дивана и няколко декоративни възглавнички ще преобразят хола ви. Прозорците също изглеждат много по-елегантно със завеси отколкото само със щори.

Декоративна камина

Един елемент, внасящ много уют, хармония и топлина в интериора е именно камината. За градско жилище са много практични декоративните такива – електрически или на био етанол. Може да обособите и „фалшива камина“ като в предвиденото за нея място поставите свещи, фенери или други декоративни елементи.

Помислете за осветлението

Един от основните фактори за създаване на комфорт и уют в дневната е осветлението. Най-добре е да използвате както общо така и допълващо осветление. Красив пендел над трапезната маса или барплота, подова или настолна лампа около къта за четене, скрита LED лента в окачения таван или акцентираща спот лампа, подчертаваща стилен декоративен елемент, ще внесат уют и хармония в хола. Добре е светлината да е топла и мека.

Използвайте свещи

Свещите са красив и романтичен детайл, който отлично допълва уютната обстановка в дневната. Може да ги използвате на различни места – върху холната маса, перваза, секцията, над камината.


Създаването на приятна и уютна атмосфера в дневната обикновено се постига с определени цветови палит