Дюшемето - вечната класика

15/06/2020, 16:27:36
Оценка 5 от общо 3 гласа
15/06/2020
Тагове:
Дюшемето - вечната класика

Дюшемето е стара, традиционна подова настилка от естествено дърво. Здравината, трайността и красотата му са се доказали във времето и до неотдавна то е било най-предпочитаната естествена подова настилка. С напредването на технологиите и развитието на интериорния дизайн, дюшемето се търси по-малко, тъй като за производството му е нужна много дървесина. Постепенно то бива изместено от модерни заместители като трислоен паркет, масивен паркет или ламиниран паркет.

Дюшеме – характеристики

Дюшемето се състои от масивни дървени дъски, които са доста големи както на ширина, така и на дължина.

Стандартна ширина на дъската – 12 до 22 см.

Стандартна дължина на дъската – 30 до 600 см.

Стандартна дебелина на дъската – 2 до 5 см.

Най-често дюшемето е направено от ясен, дъб, явор, ела.

Предимства на дюшемето:

 • Естествен, хипоалергенен материал;
 • Създава топло усещане при ходене, а заради допълнителното повдигане на пода се получава добра топлоизолация, което го прави много подходящо за всички стаи в дома, особено детската стая и спалнята. Поради топлоизолиращия ефект дюшемето е отлична настилка за къщи, апаратаменти на партер, над мази или гаражи, където често пода е студен;
 • Дървото регулира влагата в помещението и подобрява микроклимата;
 • Много дълъг живот, възможност за ремонт при нужда;
 • Създава красота, уют и топлина;

Недостатъци на дюшемето:

 • Липса на добра шумоизолация и при ходене върху дюшемето се чуват стъпки;
 • Възможно е след известно време да се появят фуги, особено ако дюшемето се постави върху недобре изсъхнал под в нова сграда или ако дъските не са били с оптимална влажност;
 • По-скъпа изработка и по-трудоемко полагане от паркета;
 • Заради по-големите размери на дъските, дюшемето е подходящо главно за големи помещения – над 25 – 30 кв.м.
 • Може да се повреди при удар или сериозно намокряне;

Каква е разликата между дюшеме и паркет?

Основата разлика е големината на дъските. При дюшемето те са по-дебели, често над 3-4 см. Също така обикновено са по-широки и по-дълги. Начина на монтаж също е различен. За дюшемето най-често се прави скара от летви и настилката се полага върху нея, в следствие на което нивото на пода се вдига доста, в при паркета пода се повдига съвсем малко. По тази причина дюшемето е подходящо за по-големи и високи помещения. Има и вариант дюшемето да бъде положено директно на пода.

Какво да гледаме при избора на дюшеме?

Дюшемето от дъб предлага най-богата цветова гама и разнообразие от нюанси. Предлагат се и настилки, които изглежда състарени с т.нар винтидж ефект. Дървесните нюанси могат да бъдат променени чрез лакиране в различен цвят. Ширината и дължината на дъските зависи главно от големината на помещението, за което се избират. Колкото по-дебели са дъските, толкова по-здраво и трайно е дюшемето.

Иглолистната дървесина е мек материал и по-лесно се поврежда от удар. Дюшемето от дъб или явор е здраво и устойчиво.

Влажността на дъските е добре да бъде 10-12% за да се предотврати образуването на фуги в последствие.

Монтаж на дюшемето

Важни съвети при монтаж:

 • Дървените дъски е нужно да престоят в помещението, в което ще се полагат поне 10 дни преди това;
 • Температурата в помещението, в което ще се монтира настилката трябва да бъде 15-25 градуса, а влажността – 45-55%.
 • Основата трябва да е гладка и чиста;
 • Ако замазката е твърде стара и се рони, направете нова;

Редене и коване

Когато дюшемето ще се поставя върху дървена скара, то трябва да бъде 5-8 см. над нивото на пода. За изработка на дървена скара обикновено се използват греди с размери 60Х80 см. или 80Х80 см. Разстоянието между гредите е в порядъка 40-50 см. Захващането на скарата за пода се прави чрез анкерни болтове или дюбели.

Добре е реденето да започне от дъното на стаята към изхода. Оставят се 1-2 см. от стената, тъй като дървесината трябва да има място за да се разширява и свива. Дъските се захващат към скарата чрез пирони или винтове.

Дюшемето може да се монтира и директно на пода като се фиксира с подходящи лепила на силиконова или водна основа.

Съществуват различни начини за подреждане на дъските, в зависимост от интериорната цел.

Фугиране

След подреждане на дюшемето е добре да се изчакат около 10 дни преди да се премине към следващия етап. Така настилката се климатизира.

Фугирането се прави за да се запълни разстоянието между дъските. Използват се китове за дърво или специални смоли.

Лакиране

Основната цел на лакирането е предпазване на подовата настилка от външни влияния. Дървесината първо се грундира след това се пристъпва към лакиране. Омасляването също се прави с цел предпазване на дървесината, но не е толкова ефективно и трайно като лакирането.

Поддръжка

Дюшемето се почиства стандартно с прахосмукачка и препарат за дърво. Важно е парцалът да е леко влажен за да не остават твърде мокри следи.

Дюшемето може да се нарани при преместване на тежки мебели или надрасква с остър предмет. Слънцето също оказва влияние на настилката. С течение на времето, цветът на дюшемето може леко да избледнее ако е изложено на пряка, силна слънчева светлина, ежедневно. Добро решение са щори, пердета, сенници.

Дребните драскотини могат да бъдат поправяне чрез китове за дърво. През няколко години е добре дюшемето да се омаслява за да се предпази от външни влияния.

При нужда дюшемето може да се цикли и лакира многократно, което увеличава значително живота му и поддържа добрия му вид.

Качественото, правилно поставено дюшеме е дългосрочна инвестиция, поддържа се лесно, внася несравним уют и издържа десетилетия.


Дюшемето е стара, традиционна подова настилка от естествено дърво. Здравината, трайността и красотат