Идеи за стените в дневната

02/04/2019, 09:16:42
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
02/04/2019
Тагове:
Идеи за стените в дневната

Холът е сърцето на един дом. Затова и дизайнът му трябва да бъде не само естетичен, но и функционален. Изборът на материал, цвят и декорация за стените трябва да бъде съобразен с размера и функциите на дневната, с наличието на светлина, формата и стила на стаята.

При избора на цвят решаваща роля играе изложението на помещението и броя на прозорците. В по – светлите помещения смело може да се експериментира с тъмни или ярки цветове, докато малките, тесни и тъмни стаи е желателно да бъдат изпълнени в светли и топли нюанси.

Това правило разбира се има изключения. Напълно възможно е малка дневна да изглежда великолепно в тъмен основен цвят или с ярки акценти. Количеството дневна светлина е решаващия фактор тук. Но то също може да се коригира с помощта на подходящо изкуствено осветление.

Светлите, неутрални цветове като слонова кост, бяло, светло бежово, пастелно жълто или бледо розово са подходящи за подчертаване на тъмни мебели или подова настилка. Ако мебелите са светли е удачно да изберете по – ярък или дълбок цвят за стените. Също така колкото по – изчистен цвят са подовата настилка, вратата и мебелите, толкова повече декоративни елементи по стените може да си позволите.

Ако се колебаете какъв цвят да изберете, заложете на неутрални нюанси – бяло, сиво, бежово, кафяво. Те никога не излизат от мода, а и лесно може да „раздвижите“ интериор с помощта на цветен акцент.

По – дълбоките нюанси като тъмно зелено, бордо, индиго, тъмно лилаво са подходящи само в случай, че стаята е достатъчно светла.

Относно материалите, обичайно използваните са боя, тапети, декоративна мазилка. Допълнително може да създадете акцентна стена с помощта на декоративни тухли или изкуствен камък, ламинат, корк, мрамор или друг вид естествен камък. С тези материали обикновено са облицова стената зад телевизора, камината или пък се използват за зониране на помещението.

По отношение на декорацията – вариантите са многобройни. Актуално е поставянето на огледало в дневната.

Картини, пана, плакати са традиционен начин за декориране стените. Фототапетът също остава на мода.

Стените може да украсите още с: часовник, фотогалерия, декоративни ниши със скрито осветление, нестандартни рисунки или надписи.

Декорацията на стените в хола зависи и от стила на обзавеждане и търсеният ефект. За модерния стил са характерни семпли и изчистени декоративни елементи, за еко стила – зелени растения или естествено дърво, за стил шале или рустик са типични трофеи и естествени кожи.

Дневната в стил прованс или кънтри най – често е декорирана с картина или тапет с флорални мотиви. За лофт стила са традиционни оригинални постери, интересен часовник.


Холът е сърцето на един дом. Затова и дизайнът му трябва да бъде не само естетичен, но и функционале