Хол в стил прованс - актуални тенденции

30/10/2019, 13:41:02
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/10/2019
Тагове:
Хол в стил прованс - актуални тенденции

Всекидневната в стил прованс е олицетворение на романтиката, комфорта и елегантността. Провансалският стил се характеризира с простота, топлина и уют. Това се постига с няколко основни правила:

  • Умело използване на пастелните нюанси на синьо, зелено, лилаво, розово, бежово, жълто в комбинация с млечно бяло;
  • Преобладаващи флорални и естествени, природни мотиви;
  • Антични аксесоари с история;
  • Наличие на голямо количество естествена светлина в помещенията;

Цветовете

Използват се меки, нежни тонове, които имат успокояващ ефекти и добавят уют. Приглушените бежови, зелени или сини нюанси придават спокойствие и хармония на интериора. Характерен е и лавандуловият нюанс, използван главно като акцент. Често белият цвят е основен, тъй като създава чиста, просторна и елегантна атмосфера и е отличен фон за пъстрите, флорални декорации. Ярки, наситени цветове като тюркоаз, мента, жълто се използват пестеливо главно като акцентни.

Текстилът

Тънките, ефирни завеси, многото пъстри, декоративни възглавнички, меките килими и шарените покривки са отличителен белег на провансалският стил. Текстилът е представен предимно от лен, памук, сатен. Цветовете са меки, а декорациите – с естествени, природни мотиви – цветя, птици.

Настилки и облицовки

Дървеният под придава уют, топлина и типичното селско очарование на холът в стил прованс. Ако дневната е комбинирана с кухня, в работната зона може да поставите теракот в светли, земни цветове или избелен ламинат.

Най-подходящия вариант за облицовка на стените в провансалския хол са пъстрите тапети или декоративната мазилка. Колкото повече неравности и вдълбнати има по нея, толкова по-естествено изглежда стената, характерна за френския прованс. Декоративните тухли са добър вариант за създаване на акцентна стена. В този случай е добре останалите стени да бъдат едноцветни. Дървената ламперия също е подходящ материал за стените в провансалската дневна.

Таванът е бял като може да бъде декориран с греди от масивно дърво. Вратата може да се слива с останалия интериор като бъде в цвят слонова кост или светло дърво, а може да бъде превърната в акцент ако се изрисува ръчно или украси с декупаж.

Мебелите

Мебелите може да изглеждат антични и състарени. В този случай те са от масивно дърво, могат да се боядисат в желан цвят, например бяло или слонова кост и да бъде допълнително избелени за да им се придаде винтидж ефект.

Могат да изглеждат и по-съвременно, да имат проста, елегантна, ергономична форма. Цветовете са меки, неутрални, пастелни.

Диванът е светли тонове, а тапицерията най-често е с типичните флорални мотиви или пък на райе. Дръжките са от дърво, мед или бронз.

Избягвайте мебелите от метал, стъкло или с гланцирани повърхности.

Характерни за дневната в стил прованс са малка, елегантна секция или бюфет в античен стил. Те могат да имат състарен, винтидж ефект или просто да бъдат боядисани в нежен цвят като ванилия, мляко с какао, бледо пастелно синьо. Най-често са със стъклени витражи, на които се съхраняват чаши, друг порцелан и интересни ретро аксесоари.

Аксесоари и декор

Елемент, без който не можем да си представим провансалската дневна са картините. Най-често те са маслени или акварел, изобразяващи море, плаж, природа. Цветята в порцеланови или глинени вази също са почти задължителен декоративен елемент. Типични са клетките за птици, които може да се използват като свещници, саксии за цветя или осветителни тела.

Порцеланови фигурки, антични часовници, огледала и снимки в оригинални, живописни рамки – всичко това е характерно за френския прованс и му придава така търсените топлина и уют.

Почти задължителен акцент е и камината като според днешните тенденции тя може да е декоративна.

Осветлението е представено от стенни, настолни лампи, антични полилеи и ретро абажури. Характерна за прованса е разсеяната, мека, но достатъчна светлина. По-добре сложете повече осветителни тела на няколко места, отколкото едно централно. Така всяка отделна зона ще бъде добре осветена.


Всекидневната в стил прованс е олицетворение на романтиката, комфорта и елегантността. Провансалския