Стил прованс - романтика и уют у дома

30/07/2018, 14:24:13
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/07/2018
Тагове:
Стил прованс - романтика и уют у дома

Провансалският стил изпълва домовете ни с атмосферата на селските къщи на Франция, които създават чувство на хармония, мир и близост с природата.

Апаратаментът в стил прованс ще ви позволи да се откъснете за кратко от суетата и хаосът на забързаният градски живот и да имате свое кътче на уединение и спокойствие. Провансалския стил е подходящ също така и за градска къща или ваканционна вила. Той носи характерни черти на ретро и винтидж стила, но има свой собствен чар.

Интериорът в стил прованс е уютен, лек, ненатрапчив, хармоничен. Стаите са изпълнени със светлина, на почит са флоралните мотиви и живите цветя. Мебелите са от естествени материали, много предпочитано за декорации и аксесоари е кованото желязо.

Цветовата схема е представена от топли пастелни нюанси.

Кухня в стил прованс

Едно от помещенията, на които провансалският стил подхожда най – много е кухнята. Мебелите са изработени от естествено дърво, характерни са ретро орнаменти и аксесоари. Стените могат да бъдат боядисани в пастелен цвят или пък с пъстри тапети на цветя. Покривка с флорални мотиви или шарени плочки за гръб на кухнята също са отличителни черти.

Спалня в стил прованс

В спалнята, изпълнена в стил прованс се използват антични и състарени мебели, леглото е напрвено от масивно дърво или ковано желязо и често е с балдахин. Тапетите са пъстри, а текстилът е с флорални мотиви.

Дневна в стил прованс

Холът в стил прованс е светъл и просторен, стените обикновено са в бяло, ванилия, пясъчно жълто или декорирани с пъстри тапети, фототапет, декоративни тухлички. Подовата настилка е от натурално дърво като може да бъде допълнена с ръчно тъкан килим. Таванът често е декориран с дървени греди.

Детска стая в стил прованс

Провансалските нотки придават неустоим чар и хармония на детската стая. Мебелите или вратите могат да бъдат украсени с декупаж. Стари изграчки и аксесоари от къщата на село ще придадат натурално излъчване на стаята. Подходящи цветове са лавандула, ванилия, бяло, слънчево жълто, мента, небесно синьо.

Антре в стил прованс

Подовата настилка в антрето е от дърво или естествен камък. Състарени винтидж мебели, големи огледала, ретро осветителни тела и фигурални тапети ще придадат истинско прованс излъчване на коридора.

Балкон в стил прованс

Остъкленият балкон в стил прованс е чудесно място за сутрешното ви кафе. За регулиране на слънчевата светлина може да използвате римски или дървени щори. Къси кокетни перденца също ще допълнят чудесно атмосферата. Може да поставите удобно кресло и малка масичка или няколко столчета от ратан или светло избелено дърво.

Стените могат да бъдат с декоративна мазилки, изкуствени тухлички или имитация на камъни. Няколко саксии с цветя ще направят атмосферата още по – топла и уютна.

Текстил в стил прованс

Използва се предимно домашен традиционен текстил. Залага се на естествени материали като лен, памук. Леки ефирни пердета, завеси и покривки с флорални мотиви, ръчно тъкани шарени килими са задължителни елементи в провансалския дом. Ръчно плетените покривки, калъфки за декоративни възглавнички, шалтета също са почит.

Аксесоари в стил прованс

Аксесоарите са представени от големи ретро полилеи, тежки абажури, фудожествени фотографии, картини с природни мотиви, старинни часовници, плетени кошници. Ретро фотографии в рамка се срещат много често, винтидж кутии за бижута с флорални мотиви са почти задължителни. Лавандулата е типично растение за провансалския стил и почти винаги присъства в декорациите.


Провансалският стил изпълва домовете ни с атмосферата на селските къщи на Франция, които създават чу