Спалня в зелено

08/10/2019, 15:17:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/10/2019
Тагове:
Спалня в зелено

Зеленият цвят се асоциира със свежест, здраве, хармония, спокойствие. Спалнята в зелено създава уютна и приятна атмосфера, отлична за почивка и сън.

Според психолозите зеленият цвят има силен благоприятен ефект върху човешката психика и помага за намаляване на напрежението и умората. Той не натоварва очите и мозъка и осигурява пълноценна почивка, което е особено важно за спалното помещение.

За да създадете топъл, спокоен и уравновесен интериор заложете на бледи и светли зелени тонове като: шам фастък, зелена ябълка, лайм, маслина. Те отлично се комбинират с бежово, кафяво, жълто.

Светлозелените нюанси създават топла и уютна атмосфера в спалнята. Подходящи са за малки и тесни помещения, както и такива, в които липсва естествена светлина.

Комбинират се перфектно със светло дърво, земни и топли нюанси.

Наситените, тъмнозелени тонове създават дълбока и драматична атмосфера. Те са чудесен избор за слънчеви помещения, но биха могли да се използват успешно и в по-тъмни спални, като се има предвид, че основното предназначение на стаята е за сън и времето, което прекарваме в нея е предимно през тъмната част на денонощието.

В малката спалня комбинирайте зеленото с бяло или слонова кост, оставете прозорците открити или използвайте тънки пердета, които през деня стоят прибрани. Може да декорирате стената с 3D фототапет, които ще увеличи визуално пространството.

Зеленият цвят се свързва с природата, растенията, пролетта. Затова е изключително подходящ за модерна спалня в еко стил. Тя е обзаведена с мебели от натурално дърво, украсена е с ръчно изработени декорации от глина, коркови тапи, дърво, плетива. Живите растения са на почит в еко спалнята.

Зеленият цвят е много подходящ за спалня във винтидж, ретро или прованс стил. Общото между тях е, че залагат на светли цветове като бяло, слонова кост, мента, резеда. Характерни са флоралните принтове върху тапети, текстил, аксесоари, картини. Подовата настилка най-често е от избелено дърво, а мебелите изглеждат състарени.

Модерната спалня залага на измурудено зелено, тюркоаз, мента, маслина в комбинация с бежово и естествено дърво.


Зеленият цвят се асоциира със свежест, здраве, хармония, спокойствие. Спалнята в зелено създава уютн