Как да създадем функционална малка спалня

15/01/2018, 08:09:21
Оценка 4.5 от общо 45 гласа
15/01/2018
Тагове:
Как да създадем функционална малка спалня

Най – важното за малката спалня е да бъде добре организирана, така че да е удобна и да не бъде претрупана с вещи, за да не изглежда още по – тясна . Ориентирайте се към функционални мебели – най – добре модулни, изчистен текстил, прости линии и форми, гланцови мебели, отразяващи светлината, огледала, отворени рафтове и светли пастелни цветове.

Измерете добре пространството предвидено за мебелите. Не забравяйте, че между тях трябва да може спокойно да се минава. Първо решете къде ще бъде леглото. Съобразете се с размера и формата на стаята, с местоположението на прозрците и вратата. След това определете мястото на гардероба, най – добре изберете такъв с надстройка за да използвате оптимално пространството до тавана. Едва след това помислете за по – малките мебели като нощни шакфчета, скрин или бюро.

Малките спални изглеждат най – добре обзаведени в минималистичен или скандинавски стил, в които се набляга на простотата на решенията, изчистените линии, светлите тонове. Най – добре заложете на бяло, шампанско, светло сиво, пастелно зелено или синьо.

Ако в спалнята ви има достатъчно естествена светлина може да я декорирате и в тъмни цветове, въпреки малките й размери. Добре е да сложите голямо огледало и няколко източника на изкуствена светлина. Ако боядисате стените в тъмен цвят по – добре заложете на светъл текстил и аксесоари или обратното.

Декорирайте само едната стена, а останалите освете изчистени. Може да използвате фототапет, картина, декоративно пано, гоблен, стикери или да си направите малка фогогалерия с любими семейни снимки.

Не претрупвайте малките стаи с мебели  и вещи! И друг път сме ви съветвали да избягвате да претрупвате малките помещения, тъй като започват да изглеждат каустрофобично. Изберете многофункционални мебели, които да ви осигурят достатъчно място за съхранение и дръжте вещите си прибрани и подредени. Добра идея е леглото да бъде с ракла и с чекмеджета отдолу за съхранение. Изберете компактен скрин, който не заема много място. Може да използвате кутии и кошове от плат, които са много практични за съхранение.

Не поставяйте много аксесоари и сувенири по мебелите. Те правят стаята претрупана и трудна за почистване. Изберете си един акцент на стената и не се изкушавайте да слагате повече декорации.

Ако в спалнята ви няма достатъчно естествена светлина може да компесирате това до някаква степен като изберете светли и топли цветове като шампанско, бананово, жълто, пясъчно, розово.

Ако търсите нестандартни решения за дизайн не се притеснявайте да обзаведете малката спалня в индустриален стил, прованс или винтидж. Въпреки малките си размери с правилна организация на пространството и подходящите цветове стаята може да изглежда уютно и красиво. Изберете ярки и цветни акценти, но отново не прекалявайте с декорациите. 


Най – важното за малката спалня е да бъде добре организирана, така че да е удобна и да не