Люлякови нощи в спалнята

16/10/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 59 гласа
16/10/2014
Тагове:
Люлякови нощи в спалнята

Лилавият цвят е мистериозен, изтънчен и деликатен.  Психолозите го определят като цвят, подходящ за креативни хора, обичащи изкуството и лукса. Спалнята в лилаво може да ни влияе по различни начини спрямо гамата на цвета. По-тъмните тонове са загадъчни и драматични, а бледите, пастелни нюанси успокояват и подобряват съня.

Специфика на лилавият цвят е, че може да се смесват два различна тона – светъл и тъмен като обикновено ефектът е хармоничен и уютен интериор.

Ярките тонове са подходящи за голяма и просторна спалня с достатъчно естествена светлина. Препоръчително е стаята да е с големи прозорци с южно или западно изложение. Малките стаи няма да изглеждат добре в тъмни, лилави тонове. Възможно е атмосферата да стане потискаща и депресираща.

Стая, в която влиза достатъчно светлина обаче ще изглежда зашеметяващо в лилави тонове, които може да се комбинират с пепел от рози, горчица, зелено, сиво, бежово.

За малката спалня заложете на пастелно лилаво или лавандула. Комбинирайте с бяло, пясъчно бежово, бледо розово.

Спалнята в лилаво се нуждае от висококачествено и ефективно осветление за да не изглежда твърде мрачна. Само един светлинен източник може да не е достатъчен. Освен общото осветление, добре е да включите и допълнително такова чрез лунички или LED ленти на тавана или на декоративни ниши, около огледалото. Настолна лампа на нощното шкафче също е добър вариант.

Лилавият цвят е особено подходящ за спалня в класически, ретро, прованс или винтидж стил. Подхождат му светли мебели в бяло, бежово или избеляло дърво, гланцирани повърхности. Относно текстилът той може да бъде както в светли тонове – бяло, пясъчно, светло сиво, така и в тъмни – зелено, тъмно сиво.

Аксесоарите в лилаво са чудесен вариант за спални в прованс или винтидж стил. Прекрасна декорация е мини саксийка с лавандула, свещи, чаши, часовник или  абажур в лилави тонове.

За малките помещения е най-добре да избягвате лилавите стени и да включите цвета в декоративни елементи и текстила – пердета, килим, покривка за легло, възглавнички, капане. За основен цвят изберете бяло, екрю или мляко с какао.

За спалнята в класически стил са подходящи тъмни, дълбоки лилави тонове като синя слива, грозде, патладжан в съчетание с мебели и настилка от тъмно дърво.

Спалните в ретро или винтидж стил предполагат по-бледи и не толкова наситени тонове като люляк и лавандула. Комбинирайте ги с бяло, сиво, мента и избеляло дърво. За да създадете истински автентична атмосфера заложете на флорални мотиви, ретро полилеи и абажури, мебели или аксесоари от ковано желязо, балдахин.

Когато се използва правилно и пестеливо, лилавият цвят може да ви помогне да създадете романтична, уютна и комфортна спалня.


Лилавият цвят е мистериозен, изтънчен и деликатен.  Психолозите го определят като цвят, подходя