Ландшафтен дизайн - как да си го направим - стъпка по стъпка?

22/02/2021, 09:29:44
Оценка 5 от общо 5 гласа
22/02/2021
Тагове:
Ландшафтен дизайн - как да си го направим - стъпка по стъпка?

Ландшафтен дизайн е изкуството да се подреждат отделните елементи на даден ландшафт, произлизайки от естетически и / или практически съображения. Компонентите на околната среда се разделят на два основни: hardscape (неживите елементи, скали, архитектурни елементи) и softscape (живи елементи - растения).

Design Academy към Нет Ит е единствения учебен център в България, който предлага цялостно професионално обучение по ландшафтен дизайн, с документ от МОН, валиден в целия европейски съюз. Те споделят с нашите читатели насоките, как да създадете мечтания си двор.

Ето основните стъпки, които трябва да следвате, за да направите ландшафтен дизайн:

1. Скица - Това е първата стъпка. На лист хартия съвсем произволно, с молив нанесете формата на пространството, скицирайте всички съществуващи елементи, като павирани и циментирани участъци, басейн, къща, дървета, отбележете денивелациите и оградите.

2. Измерване – това е следващата стъпка – измервате всички разстояния и ги нанасяте на скицата.

3. Основа – Начертайте мащабирана карта на пространството, с помощта на скицата. Използвайте размерите, които сте взели в предишната стъпка. Препоръчително е да използвате милиметрова хартия за по-голямо удобство. Тука всички разстояния и елементи трябва да са в мащаб и точно на мястото си.

4. Проект – Това е стъпката на същественото проектиране. Вече сте готови, за да започнете да създавате варианти на дизайни на вашето пространство. Най-добре е да вземете паус, който да наложите над основата и да рисувате върху нея, при което запазвате мащаба. Това е моментът, в който трябва да развихрите цялото си въображение. Съберете семейството си на брейнсторминг. Всеки може да дава идеи. Можете да направите няколко варианта и на следващ етап да прецените, кой е най-добрия за Вас. Тука нанасяте всички промени, които искате да направите, нещата които искате да добавите, като архитектурни елементи (фонтан, скулптура, павирани части, беседка, басейн....) и растения или съчетания и лехи от цветя. Нанесете и цветове, за да може да получите представа за крайния резултат. Тука можете да включите децата с цветните моливи Освен цялото забавление, тази стъпка ще ви даде много важна информация, която ще ви помогне да направите оценка на различните варианти. По този начин, ще можете да вземете най-доброто решение, кой вариант да изберете.

Вашият проект е готов и сте готови да започнете с изпълнението му!

Ландшафтният дизайн е независима професия, съчетаваща традиция на дизайн, изкуство, природа и култура. В съвременната практика ландшафтният дизайн свързва пространството между ландшафтната архитектура и градинския дизайн.

Когато говорим за ландшафтен дизайн на определено пространство, имаме предвид съчетаване на всичките му компоненти за постигане на главните цели: баланс, хармония, пропорция и преход от интериора към урбанизираното външно пространство и към околната среда.

Ландшафтния дизайн на едно пространство зависи от много фактори, както обективни – вид на пространството, климат, място, големина, надморска височина, състав и др., така и субективният фактор – вкус, предпочитания и удобство на ползвателя му. Всичко това трябва да се вземе предвид при проектирането.

Ландшафтният дизайнер е художникът, който не просто рисува, а създава пейзажа. Създава вълшебни кътове, които събуждат възхищение във всеки докоснал се до тях.

Ако прочетеното до тук ви заинтригува и искате да навлезете по-дълбоко в тази професия, се запишете на практическото обучение по ландшафтен дизайн, в Design Academy към Нет Ит. Там ще преминете подробно и практически през всичките тези стъпки на проектиране, както и създаване на ландшафтен дизайн с помощта на софтуер. Също така ще получите важните знания, каква растителност е подходяща, в зависимост от най-различните фактори на средата и какви елементи бихте могли да използвате. Ще разберете как да съчетавате всичките тези елементи, за да сътворите шедьовър. Освен това ще научите как да използвате и най-вече, да се възползвате от всичките дадености в конкретния проект и как да прикриете, или да превърнете възможните несъвършенства на терена в акценти, които да придават уникалност в ландшафтното решение и още много..

Ландшафтният дизайн е една ценна и високодоходна професия, не само в България, а в целия свят. Ако Вие имате афинитет към нея, не се колебайте, а се запишете на предстоящото обучение по ландшафтен дизайн. Научете се да създавате райски градини с Design Academy към Нет Ит и превърнете страстта и любовта си към природната красота в добре печеливша професия. Вижте повече информация и програмата на курса тук.


Ландшафтен дизайн е изкуството да се подреждат отделните елементи на даден ландшафт, произлизайки от