Планиране на кухнята в 5 стъпки

26/06/2020, 14:17:23
Оценка 5 от общо 2 гласа
26/06/2020
Тагове:
Планиране на кухнята в 5 стъпки

Ако ви предстои ремонт на кухнята може би се чудите от къде да започнете и за кое първо да мислите – цветовете, материалите, разположението на мебелите и уредите?

Първото, което трябва да имате предвид е квадратурата и формата на стаята, както и наличието на врати и прозорци. Начертайте скица на помещението и обособете отворите за прозорци и врати за да имате черно на бяло, пространството, с което разполагате.

След това отбележете разположението на контактите, тъй като те са пряко свързани с монтирането на уредите.

В случай, че прави основен ремонт на жилището е добре още в самото начало да имате идея кое къде да разположите за да може да проектирате правилно ВиК и електрическата инсталация. Вземете предвид факта, че в кухнята са нужни много електрически контакти, тъй като освен стандартите уреди като готварска печка, хладилник, съдомиялна, обикновено се налага да се включва множество малки уреди като кафемашина, микровълнова, тостер, пасатор и т.н.

И така след като сте определили местата за розетките и отворите за вратите и прозорците е време да преминете към същинското планиране на кухнята.

Стъпка 1 – Определете местоположението на мебелите и уредите

Определете на коя стена/стени ще разположите кухненската гарнитура и работната зона. Останалата част от помещението вероятно ще бъде обособена като трапезария. В зависимост от пространството и желанието ви трапезната част може да е съчетана с дневна зона.

Процесът на готвене, обикновено е следният – вадим продуктите от хладилника, мием, режем, печем/варим. Затова е би било удобно работната зона да е проектирана по този начин – хладилник – мивка – работен плот – готварска печка. В идеалния вариант мивката е разположена в средата на работния триъгълник, като е най-добре да се намира на 1 до 2м. от хладилника. За местоположението на хладилника е добре да изберете един от ъглите на помещението, така че да не отнема много от работната площ.

Печката трябва да бъде разположена, така че да се избегнат случайни инциденти. За нея също е подходящ ъгъла на стаята. Между мивката и готварската печка е добре да има минимум 60-90 см. свободен работен плот, който ще се използва за рязане, белене, поставяне на посуда. Не е желателно разстоянието между мивката и печката да е твърде голямо – над 120 см. тъй като това създава неудобство при готвене.

За големи помещения е подходяща П-образната подредба на кухненската гарнитура. В този случай мебелите и уредите се разполагат на 3 стени, а между тях остава достатъчно пространство за свободно движение. При достатъчно широка стая може да се постави и кухненски остров, който предлага допълнителни възможности за съхранение и помага при сервиране. Съдомиялната също трябва да бъде близо до мивката.

Г-образното разположение е подходящо за малки помещения. При този вариант отново най-удобно е мивката да бъде между хладилника и печката. Двуредовото разположение на кухнята е удачно за дълги и тесни помещения с прозорец в края. В този случай работната зона се подрежда на двете успоредни стени. Удобно е мивката и хладилника да се разположат в единия край на зоната, а готварската печка – срещу тях.

Планирайте внимателно и трапезната зона. Първо трябва да решите дали искате тя да се състои от маса със столове или пък с кухненски ъгъл. За малки и средни помещения е по-удачно трапезната маса да се комбинира с дивана, тъй като обикновено няма място за отделен кът за отдих.

Ако към кухнята има балкон, късата стена на дивана може да бъде разположена под прозореца. В случай, че кухнята е много малка, то може да заложите само на компактната маса със столове в единия ъгъл на помещението. Добре е трапезарията и дневната зона да бъде в близост до прозорец, тъй като наличието на естествена светлина създава уют.

Стъпка 2 – Избор на кухненски шкафове, плот и гръб

Тук е моментът, в който трябва да решите кои искате да бъдат основните цветове в кухнята. По отношение на материалите – за кухненските шкафове най-често се избират ПДЧ или МДФ. Разбира се има възможност те да бъдат направени от естествена дървесина, която несъмнено внася красота и уют, но на по-висока цена.

Обмислете добре начините на съхранение в кухнята и механизмите на шкафовете. Колко чекмеджета са ви нужни и къде ще бъдат разположени, трябва ли ви бутилиера и т.н. имайте предвид, че качествените механизми значително оскъпяват изработката, но се отплащат във времето тъй като са по-здрави и издръжливи. Помислете дали искате да има отворени рафтове или стъклени вратички. Имайте предвид, че в този случай ще се виждат посуда или аксесоари и трябва да бъдат винаги подбрани и подредени.

Освен това отворените рафтове крият риск от това да бъдат вечно разхвърляни защото много хора имаме склонността да оставяме по тях какво ли не – ключовете за колата, рестото от магазина, телефона и т.н. Друг техен недостатък е, че събират прах. Предимството им обаче е, че приспособленията, които ви трябват са на една ръка разстояние и няма нужда да отваряте шкафове.

По отношение на плота и гърба, освен за дизайна помислете и за материалите. Доскоро предпочитаните плочки не са много практични поради наличието на фуги, в които се събира влага и мръсотия, чистят се трудно и стават идеална среда за развитие на мухъл.

Стъпка 3 – Стените, тавана и пода

След като вече сте решили кои ще бъдат цветовете в кухнята е време да изберете материали. За стените е най-практично да заложите на латекс, който има възможност да се мие. Последното е много важно, имайки предвид, че става дума за кухня. Ако искате да създадете акцентна стена, най-удачно е да изберете тази зад телевизора или дивана. Така има възможност да отделите визуално трапезната зона от кухненската част.

Може да оформите акцентната стена с фототапет, декоративни тухли, изкуствен камък или интериорна мазилка.

За пода, голяма част от хората се спират на варианта с две различни подови настилки в кухнята и холовата част. Най-често това е комбинация от плочки и ламинат или паркет.

Ако решите подовата настилка да бъде една, най-функционалните решения са гранитогрес или ламинат, подходящ за кухни. Много хора се притесняват за намокряне на ламината, но съвременните модели, подходящи за влажни помещения са много добър избор и освен ако не стане някакво сериозно наводнение, ще ви служат дълго време в добър вид.

За таванът имате различни възможности – латекс, декоративна мазилка, фототапети, подходящи за таван, окачен таван с лунички и т.н. Ако помещението е малко, тясно и особено ако липсва достатъчно слънчева светлина, най-добре е таванът да бъде бял.

Стъпка 4 – Мебели и осветление

След кухненските шкафове, най-важните мебели са тези в трапезарията – масата и столовете. Материалът и дизайнът им зависят от интериорния стил на кухнята и определения бюджет. За кухня в класически, ретро, винтидж или прованс стил са най-подходящи маса и столове от масивно дърво. Те ще внесат топлина и уют в кухнята и ще ви служат дълги години. Масивното, грубо, необработено дърво, както и кованото желязо са подходящи за кухня в индустриален или шале стил. Стъклената маса пък изглежда много елегантно в модерната, минималистична кухня.

При избора на диван се съобразете с размера, формата на кухнята и наличното пространство, какво и с функцията на дивана. За дълга и тясна кухня е подходящ диван, разположен на едната стена, докато за малко помещение е по-удачен компактен ъглов диван.

Най-добре е да се спрете на няколко източника на осветление, вместо на един централен. Важно е работната зона да бъде добре осветена както и трапезарията. За къта за почивка пък е по-удачно да изберете мека, приглушена светлина.

Стъпка 5 – Декорация и текстил

Изборът на декоративни елементи зависи главно от интериорният стил на кухнята. Докато за помещения във винтидж, ретро или прованс стил са характерни пъстри и многобройни декорации и аксесоари, то минималистичните кухни са семпли и изчистени.

Декорациите се поставят основно по стените – картини, пана, фотогалерии. Вижте още идеи: Как да декорираме стените в кухнята. Откритите рафтове и перваза също могат да бъдат украсени с различни аксесоари – готварски книги, сувенири, вази, саксии с цветя. За масата е най-добре да изберете един акцент – например красива купа с плодове.

Текстилът в кухнята е представен главно от пердета или щори, декоративни възглавнички и килим. Заложете на ефирни пердета от антистатичен плат, които не задържат миризми и прах и лесно се свалят и перат. Текстилните щори също са удачен вариант. Най-предпочитани са роло щорите, ден и нощ, римските щори. Ако решите да поставите килим в кухнята, сложете го далеч от работната зона, най-добре около къта за почивка, където ще се цапа най-малко. Въпреки че изглежда красиво, поставянето на килим под трапезната маса не е най-практичното решение, тъй като ще се поддържа трудно.


Ако ви предстои ремонт на кухнята може би се чудите от къде да започнете и за кое първо да мисл