Обзавеждане и организация на малка кухня

06/11/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 70 гласа
06/11/2014
Тагове:
Обзавеждане и организация на малка кухня

Повечето от нас живеем в жилища, в които пространството не е особено голямо и това създава известни неудобства. Не са много щастливците, които разполагат с достатъчно голяма кухня, в която има място за всичко.

Много често опитвайки се да разрешат този проблем хората се спират на усвояване на кухненския балкон и съединяването му с кухнята, но подобна инвестиция не е малка, а и се лишавате от една тераса, която би могла да ви послужи добре иначе.

Преди да предприемете подобна стъпка и да събаряте каквито и да е стени, опитвайки се да увеличите пространството, по-добре опитайте да оптимизирате добре наличното такова. Някои трикове и съвети ще ви помогнат за целта.

1. Светлина – няма по-добро от естествената светлина и колкото повече е тя, толкова по-голямо и просторно изглежда помещението. Стъклените вратични на кухненските рафтове както и всякакви блестящи повърхности отразяват светлината и я разпръскват из цялата стая. Ако естествената светлина не достига, добавете достатъчно изкуствена.

2. Използвайте правилните цветове – цветът може да направи всяко едно помещение да изглежда по-голямо или по-малко. Най-добре изберете светли цветове за стените и мебелите – бледо жълто, бледо зелено, също така и неутрални нюанси като шампанско, бяло, сиво, светло бежово.

3. Отворени рафтове – те са наистина добро решение за малка кухня. Макар, че са по-трудни са за поддържане и трябва да са изрядно подредени. Вижте: примери за отворени рафтове.

4. Използвайте пространството под шкафовете за микровълновата печка, съдомиалната машина и пералнята, ако е поставена в кухнята. Също така ако ви предстои подобен избор спрете се на модел пералня и сушилня в едно, тъй като в малко жилище е трудно да се намери място за двете машни по отделно.

5. Не претрупвайте плотовете с електроуреди , оставете тези, които използвате най-често, останалите приберете в шкафовете.

6. Част от по-често използваните помощни прибори, тигани и ножове могат да бъдат окачени на стената, също и на вътрешната част на вратите. Така освен, че пестите място в шкафовете, необходимите неща ще са ви винаги под ръка и ще се намират по-лесно.

7. Вградена дъска за рязане под плота е удобен вариант, тя се изважда и прибира бързо и не се налага да й търсите място.

8. Използвайте разделите в шкафовете и чекмеджетата. Така ще групирате пособията и ще ги намирате по-лесно и бързо. Освен това колкото по-подредено е, за толкова повече неща се намира място!

9. Ъглови шкафчета – пространството в ъглите много често остава неизползвано, а в маките помещения, точно то е най-важно! Ще се изненадате колко ще ви улесни поставянето на ъглов шкаф.


Повечето от нас живеем в жилища, в които пространството не е особено голямо и това създава известни