Модерна кухня в зелено

28/10/2019, 13:56:43
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/10/2019
Тагове:
Модерна кухня в зелено

С помощта на зелените нюанси може да създадете стилен, дълбок и луксозен интериор или обратното – нежно, свежо, пролетно настроение. Зеленият цвят си подхожда както с ярки така и с пастелни, бледи тонове. В съчетание с цветове от студената гама, зеленото стимулира апетита, създава позитивна обстановка и стимулира концентрацията. А в комбинация с топли нюанси има успокояващ и релаксиращ ефект. И в двата случая е много удачно решение за кухнята и трапезарията.

За малка кухня е добре да се спрете на бледозелени тонове, които в комбинация с бяло, гланцирани повърхности и подходящо осветление ще уголемят визуално стаята. Дълбоките тъмнозелени тонове хармонично се вписват в просторно помещение.

Тъмнозелена кухня

Наситените, тъмнозелени тонове придават дълбочина, драматизъм и лека строгост на интериора. Кухнята в тъмнозелено има мистично, загадъчно и много стилно излъчване. За да избегнете твърде мрачната обстановка използвайте тъмните нюанси само в стаи с южно или западно изложение и големи прозорци и ги съчетайте с бяло. В по-малките помещения също може да използвате изумрудени, тюркоазени или други дълбоки, наситени зелени тонове, но в ограничени количества и само ако стаята е достатъчно светла.

Светлозелена кухня

Светлите зелени нюанси изпълват стаята със свежест, простор и пролетно настроение. Подходящи са за малки, тесни и тъмни кухни.

Бледозелена кухня

Студените бледозелени тонове като резеда, зелен чай или мента са оптимален вариант за създаване на спокоен, уютен и практичен интериор. Пасват както на големи, така и на малки помещения. Съчетават се добре с бяло, бежово, естествено дърво, черно.

Яркозелена кухня

Яркозелените оттенъци като лайм или липа внасят настроение и енергия в кухнята. Подходящи са за модерни или минималистични кухни. Съчетават се чудесно с бяло и черно, но са доста претенциозни и не биха си паснали добре с други цветове. Освен това леко натоварват. Затова препоръчваме да ги използвате умерено, например като акцент – за завеси, тапицерия на столовете, декоративни възглавнички за дивана, купи, подноси, салфекти, покривка, ваза.

Съчетание с други цветове

Кухня в зелено и черно

Кухнята в черно и зелено е изискана и стилна. Най-добре е зеления нюанс да е светъл или ярък за да не придобие кухнята твърде мрачен вид. За да разредите тъмната палитра може да добавите и малко бяло.

Кухня в зелено и сиво

Сивият цвят е универсален и може да се съчетае с различни нюанси на зеленото. Бледи, спокойни и хладни тонове като маслина или мента в комбинация със сиво ще създадат успокояваща, уравновесена и уютна обстановка. Ярките тонове като ябълка или тревисто зелено ще доминират над сивият цвят и ще внесат екзотика и весело настроение в кухнята.

Кухня в зелено и бяло

Белият цвят може да се съчетае както с ярки и светли, така и с тъмни, дълбоки нюанси на зеленото, в зависимост от ефекта, които се търси. Кухнята в бяло и зелена ябълка ще бъде изпълнена със светлина, свежест и жизнерадост, докато кухня в бяло и дълбоко, изумрудено зелено има стилно и изтънчено излъчване, подходящо за класически или ретро интериорен стил.

Кухня в зелено и жълто

Свежа, весела, позитивна – това е кухнята в жълто и зелено. Тази комбинация оказва благоприятно влияние върху апетита и психиката.

Кухня в зелено и оранжево

Още една успешна цветова комбинация е тази между оранжево и зелено. И двата цвята са свежи, жизнерадостни, влияят добре на паметта и концентрацията, изпълват стаята с позитивизъм и хармония. Не прекалявайте с оранжевото защото има склонността да възбужда нервната система. Разредете цветовата комбинация с малко бежово или бяло.

Кухня в зелено и бежово

С помощта на зелено и бежово може да създадете комфортна, отпускаща и хармонична атмосфера. Бежовото успешно балансира силното излъчване на зеленото и се комбинира отлично както с тъмни, така и с ярки и светли зелени нюанси.

Кухня в зелено и кафяво

Кафявият цвят се съчетава много успешно с почти всички зелени тонове. Комфортна, спокойна и топла атмосфера се получава при комбинацията на тъмнокафяво и маслина. Светлокафявите тонове пък добре се комбинират с бледи зелени нюанси.

Настилки и облицовки

За пода изберете плочки, имитация на естествен камък в бледо бежово или много светло кафяво. Добър вариант са ламината или линолеум.

За стените са подходящи боя, миещи тапети, интериорна мазилка. За тавана изберете бяло покритие, най-добре гланцово, особено за малката кухня.

За работния плот заложете на мрамор, гранит или техните имитации. Добре е плотът да бъде в блед, приглушен тон, който да не се конкурира със зеленото. Подходящи са бяло, бежово, а за тъмнозелена кухня може и черно или тъмнокафяво.

Кухня в класически стил

Зелената кухня в класически стил е изискана, уютна, елегантна. Подходящи са тъмнозелени тонове в комбинация с бяло или кафяво.

Кухня в ретро стил

За ретро стила са подходящи резеда, маслина, ябълка. Съчетават се отлично с бежово или кафяво. Кухненската гарнитура е матова, аксесоарите са представени от ретро лампи, часовник, старинни статуетки. За дръжки на вратичките, сместил, корниз са подходящи бронз или мед.

Кухня в кънтри стил

В кухнята в кънтри стил преобладава масивното дърво. От него са изработени кухненските шкафове, маса, столове, остров. Използват се бледи или тъмни зелени тонове. Аксесоарите са от глина, мед, дърво, плетива.

Кухня в еко стил

Типичен, за модерния еко стил, е именно зеленият цвят, който се асоциира с природата. Той се съчетава чудесно с грубо, необработено дърво, плетива и аксесоари от глина.

Кухня в модерен стил

За модерната кухня заложете на тюркоаз, мента, лайм в комбинация с гланцирани повърхности, изчистени линии, едноцветни облицовки и минимално количество аксесоари.


С помощта на зелените нюанси може да създадете стилен, дълбок и луксозен интериор или обратното &nda