Зеленият цвят в кухнята - как да го използваме

18/02/2018, 15:23:31
Оценка 4.5 от общо 55 гласа
18/02/2018
Тагове:
Зеленият цвят в кухнята - как да го използваме

Зеленият цвят е универсално решение както за големи, така и за малки кухни, подходящ е за почти всеки интериорен стил и предлага голямо разнообразие по отношение на избора на мебели и аксесоари.

Зеленият цвят, както всеки друг, представлява вълна с определена дължина, която има своя честота на трептене. Според специалистите визбрациите на честотата на трептене на зеленият цвят успокояват нервната система, действат като отмора за очите и създават усещане за хармония.

Зеленият цвят действа релаксиращо на психиката и помага за нормализиране на храносмилането. Ето защо е отлично решение за кухнята, особено ако тя е съчетана с кът за хранене или почивка!

Зелен цвят в кухнята може да добавите по много начини – като фон за гърба или плота на кухнята, зелени мебели, като цвят на стените чрез боя или тапети или пък само като акцент чрез текстила и аксесоарите.

Предлагат се различни видове тапети, подходящи както за модерен, така и за класически или ретро стил. Може да акцентирате и само на едната стена чрез използването на красив фототапет.

Експериментирайте с различни нюанси на зеленото и вижте кои ще пасват най – добре на вашето помещение. Ако кухнята е южна с много слънчева светлина изберете по – студени зелени тонове близки до синята гама – синьо – зелено, тюркоаз, нефрит, малахит.

Ако стаята е източна или западна с големи прозорци може да заложите на тревисто зелено, круша, липа, смарагд.

В случай, че кухнята ви е северна или в нея липса достатъчно естествена светлина по друга причина изберете жълто – зелени тонове, лайм, зелена ябълка.

В малките стаи е добре да се спрете на топли зелени нюанси и да ги използвате на малки пространства – например мека мебел, пердета, килим, покривка, ваза, кухненски аксесоари. В големи помещения може да заложите и на по – тъмно зелени тонове.

Как да комбинираме зеленото с другите цветове в кухнята:

Зелено и бяло – това е много подходящо съчетание за малки кухни, както и за помещения в минималистичен или модерен стил. Тази комбинация излъчва чистота, свежест, лекота, простор и елегантност. Може да изберете снежно бяло, слонова кост до екрю.

Зелено и жълто – това е свежа и весела комбинация, чудесна за малки помещения. Особено красиво изглежда съчетанието между тревисто зелено и лимоново жълто.

Зелено и розово – макар и не много популярна, особено за кухнята, тази комбинация всъщност е много успешна и ще превърне кухнята ви в истинско произведение на изкуството.

Зелено и синьо – сините нюанси много хармонично се съчтават със зелените. Подходящи са за по – големи помещения с достатъчно слънчева светлина.

Зелено и кафяво – повечето зелени тонове отлично си пасват с естествените кафяви нюанси. Така например може да комбинирате зеленият цвят със светло или тъмно дърво.

Зелено и черно – това е класическа комбинация, подходяща за големи помещения, обзаведени в модерен стил.

Ако решите да използвате зеленият цвят като акцент във вашата кухня може да постигнете това като изберете завеси, килим или други аксесоари в зелено. Те ще придадат свежест, чар и хармония на кухнята и ще я направят едно много приятно местенце за прекарване на времето с любимите хора.


Зеленият цвят е универсално решение както за големи, така и за малки кухни, подходящ е за почти всек