Кухни от дърво - красиви и функционални

13/02/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 53 гласа
13/02/2015
Тагове:
Кухни от дърво - красиви и функционални

Дървото е сред най – предпочитаните материали когато става дума за кухненско обзавеждане а и не само. Повечето хора свързват дървото с провинциален или рустикален стил, но всъщност то подхожда идеално и на модерния дом!

Натуралното масивно дърво освен уют и топла атмосфера ви гарантира здравина и издръжливост. Масивното дърво може да бъде дъб, орех, чам, бук, липа, череша. С правилната обработка кухненското обзавеждане няма да бъде податливо на влага и температурни амплитуди и ще ви служи вярно дълго време.

Дървото независимо дали светло или тъмно, чудесно се комбинира с мозайка,  гранит или естествен камък, в зависимост от стила, който искате да придадете на вашата кухня.

Ако искате да придадете рустик стил в кухнята изберете масивно, почти необработено дърво и го съчетайте с естествен камък, груба мазилка, ковано желязо. Ако пък искате кухнята ви да има винтидж излъчване, то дървесината за мебелите може да бъде умишлено „състарена” , така че да изглежда износена.

Независимо от стила, който изберете, кухненското обзавеждане от дърво ще направи обстановката топла, уютна и естествена и ще ви доближи до природата!

Какво да имате предвид когато избирате кухненска гарнитура от дърво?

Материал

Най-красивите и трайни кухни са направени от масивно дърво. Разбира се, тяхната цена е най-висока. По-евтина алтернатива, която максимално се доближава по визия и качества до естественото дърво е МДФ. Това са ламинирани, влакнести плоскости, произведени от мека дървесина чрез пресоване при високо налягане и температура, които осигуряват хомогенната структура на изделието. Плоскостите се отличават с гладка повърхност, висока здравина, голяма еластичност и якост. Имат по-висока влагоустойчивост в сравнение с масивната дървесина, което ги превръща в предпочитан заместител.

Най-евтиния вариант е кухня, изработена от ПДЧ. Това са плочи от смлени дървени частици, имитиращи дърво или други материали. Предлагат богато разнообразие от цветове и фурнири, лесни за поддръжка, но са със сравнително ниска влагоустойчивост. Недостатък е и невъзможността за фрезоване (релефни обработки).

Има и смесени модели когато основата е направена от ПДЧ, а фасадата от МДФ или масивно дърво. Това спестява от цената, а осигурява добър естетичен резултат.

Стил

Стилът на кухненската фасада зависи от този на помещението и цялото жилище. Ще намерите гарнитура с различен дизайн – класически, ретро, модерен, прованс, скандинавски, индустриален. Избирайки шкафовете е нужно да съобразите останалите мебели, облицовки, аксесоари.

Цвят

Възможностите са наистина много, а основното, с което трябва да се съобразите са големината и осветеността на стаята, интериорните цветове както и тези на останалите мебели. Ако подовата настилка или други облицовки са дървени, важно е да изберете кухненска гарнитура, която ще им подхожда и ще се съчетава добре с тях. Именно това обикновено е една от най-трудните задачи. Най-често се използват дъб, бук, ясен и орех. Разбира се, техните нюанси и фурнири, варират в много широки граници. Ако търсите уютна и топла атмосфера в класически стил, заложете на златисти и топли цветове. За модерната кухня са подходящи неутрални, бледи или много тъмни цветове. ако харесвате провансалския стил, изберете избелено дърво или други студени нюанси. Имайте предвид, че естествената дървесина може леко да промени цвета си с времето и да потъмнее.

  • Най-светлите цветове са: ясен, избелен дъб, бук, бор.
  • Цветове със средна яркост: елша, рустик дъб, светъл орех, ябълка, череша, златист дъб.
  • Тъмни цветове: венге, махагон, кедър, тъмен дъб, тъмен орех.

Механизми

Независимо от фасадата на кухнята, механизмите са едни от най-важните елементи, за които си струва да инвестирате по-висока сума. Именно те гарантират удобство и функционалност при работа в кухнята. Важно е да са здрави и трайни, тъй като шкафовете и чекмеджетата се отварят много често и механизмите са подложени на високо натоварване.

Съвет: Ако искате да спестите пари, по-добре заложете на кухня с фасада от МДФ или ПДЧ, но със скъпи механизми и арматура, отколкото на кухня от естествено дърво, но с евтини панти и водачи!

Какви уреди да изберем за кухнята от дърво?

Дизайнът на уредите зависи от стила на кухнята и естетичния резултат, към който се стремите. Ако кухнята е в рустик, ретро или кънтри стил, ще постигнете чудесна визия с ретро уреди, чиято цена обаче често е по-висока от тази на останалите с конвенционален дизайн.

В случай, че кухнята е в модерен стил може да изберете както стандартни бели уреди така и такива от инокс, черни или цветни.

Облицовки и настилки

Най-често за кухнята се предпочита подова настилка от плочки – теракот или гранитогрес с цел лесно почистване и висока устойчивост на влага, както и здравина. Има ламинати, които също са подходящи за кухнята. Разбира се, нужно е дa съобразите цвета на настилката с този на шкафовете.

За стените може да изберете всеки вариант, който е удачен за вас – боя, мазилка, тапети.

За кухненски гръб и плот, най-добре е да се спрете на естествен или изкуствен камък, стъкло или керамични плочки.

Мебели и аксесоари

Много хора си задават въпроса „Ако кухненските шкафове са от дърво, удачно ли е масата и столовете също да са от дърво?“. Краткият отговор е „Да, но добре подбрано дърво“. Ако кухнята ви е в класически, ретро, рустик или шале стил, то напълно удачно е както гарнитурата така и мебелите в трапезарията да са от масивно дърво. В случай, че се стремите към модерен стил или лофт стил, то може да изберете мебели от ковано желязо, стъкло или такива с гланцово покритие.

По отношение на аксесоарите, отново е важен стилът на кухнята и цялостната атмосфера. Ако сте се спрели на тъмно дърво или такова в топли, златисти или червеникави нюанси, то заложете на аксесоари (дръжки, смесител, корниз, кухненски принадлежности) от метал в топъл цвят – бронз, мед. При кухненски шкафове в неутрални, бежови или студени тонове, са подходящи аксесоари от инокс или ковано желязо.

За кухнята в стил прованс заложете на керамика, плетени кошници, текстил от естествени материи.


Дървото е сред най – предпочитаните материали когато става дума за кухненско обзавеждане