Как да обзаведем стилна и функционална трапезария

21/02/2017, 21:12:27
Оценка 4.6 от общо 69 гласа
21/02/2017
Тагове:
Как да обзаведем стилна и функционална трапезария

Трапезарията е мястото където се събира цялото семейство, посрещат се гости, организират се партита и празненства. В съвременните жилища тя много често е част от кухнята или от хола, а не рядко се среща и варианта, в който едно помещение изпълнява и трите функции.

Независимо дали разполагате с отделна трапезария или сте обединили такава с дневната или кухнята, тя трябва да бъде функционална, комфортна и елегантна. Ако трапезарията е част от друго помещение добре е визуално да я „отделите“ като я оформите като различен ясно обособен кът за хранене.

Масата в трапезарията

Първото нещо, което трябва да решите е къде точно ще поставите масата, каква форма ще има тя и за колко души ще бъде. Това разбира се ще решите според пространството, с което разполагате. И тук важи правилото на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“, но все пак най – често трапезната маса се избира за шест или осем души.

Масата може да бъде кръгла, елипсовидна, квадратна, правоъгълна, шестоъгълна. Кръглите и елипсовидни маси са удобни за малки пространства. Удачни са също така за малки деца поради липсата на остри ъгли. Ако масата е по – голяма най – удачно е да е правоъгълна. Ако не разполагате с много място, добър избор е да се спрете на разтегателна маса, така при нужда ще можете да съберете повече хора около нея, а през останалото време може да бъде сгъната.

Трябва да изберете и материала, от който ще бъде направена масата. Най – често трапезните маси са от дърво. Несъмнено това е едно класическо решение, вписващо се в почти всеки интериор. Дървото е естествен материал, издръжлив, практичен и елегантен. Като по – евтина алтернатива много хора се спират на маси, направени от ПДЧ.

Други по – рядко срещани варианти за материал за трапезна маса са стъкло, метал или дори камък.

Столовете в трапезарията

Друг също толкова важен елемент в обзавеждането на трапезарията са столовете. Те трябва преди всичко да са удобни, здрави и да подходждат на цялостната визия на трапезарията. Може да изберете столове в официален, кънтри, рустик, модерен или минималистичен стил. И при столовете, както и при масата най – предпочитания материал е естественото дърво. За по – голям комфорт добре е столовете да бъдат тапицирани или да разположите на тях меки възглавнички.

Диван в трапезарията? Защо не!

Ако не разполагате с отделно помещение за хол и мястото за хранене ще бъде и вашето място за релакс, гледане на телевизия и забавление със семйството, то бихте могли да поставите диван или удобно канапе около трапезната маса. Все повече хора се спират на този вариант, главно поради липса на пространство. Разбира се когато избирате диван трябва да съобразите неговата височина с тази на масата, той трябва да е удобен за хранене, както и за почивка.

Подова настилка за трапезарията

На каква подова настилка ще се спрете за вашата трапезария зависи от цялостния стил на обзавеждане на жилището ви, от функциите на помещението и разбира се от предпочтанията ви. Ако трапезарията е част от кухнята, най – подходящи са водоусотйчивите настилки като теракот, гранитогрес, клинкер, винил. Ако трапезарията е отделно помещение бихте могли да поставите ламинат, паркет или дюшеме.

Да има ли килим в трапезарията?

Ако желаете да имате килим в трапезарията отново трябва да го съобразите с интериорния стил, както и с практичността на помещението. Най – удачно е килима да бъде в центъра на стаята. Ако искате да го превърнете във фокусна точка изберете такъв с ярки цветове и шарки, а ако стаята е малка и искате повече простор заложете на килим в светли тонове. Не забравяйте да изберете лесен за поддръжка и почистване килим.

Осветлението в трапезарията

Осветлението в трапезарията трябва да е достатъчно, така че то е важна част от процеса на обзавеждане. Ако сте заложили на традиционен стил за вашата трапезария сложете класически голям полилей над масата. Ако помещението е в модерен стил може да се спрете на абажур от плат или друг подходящ материал.

Ако имате окачен таван в трапезарията добра идея е да разположите в него осветителни тела като лунички и LED ленти.


Трапезарията е мястото където се събира цялото семейство, посрещат се гости, организират се партита