Как да изберем цвят за кухненския плот

19/08/2020, 09:55:45
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
19/08/2020
Тагове:
Как да изберем цвят за кухненския плот

След като сте решили от какъв материал да бъде работния плот в кухнята е нужно да изберете и неговия цвят. Това не винаги е лесна задача, тъй като той трябва да си подхожда с кухненските шкафове, мивката, аксесоарите, цветът на стените и подовата настилка.

Бял кухненски плот

Кухненския плот в бяло е чудесно решение за модерен, минималистичен или прованс стил. Той се съчетава отлично със шкафове в бяло или светло дърво. Освен това придава свежест, чистота и простор на кухнята. Недостатъкът е, че всяко петънце се забелязва отдалеч.

Бежов кухненски плот

Бежовият цвят е неутрален и лесно се съчетава с всички останали цветове. С него трудно може да сбъркате, затова и ако се колебаете какво да изберете, заложете на „сигурно“ – неутралните тонове – слонова кост, шампанско, пясъчно. Те чудесно се комбинират с кафяво, дървесно, бяло, жълто, зелено, оранжево.

Сив кухненски плот

Сивият цвят се съчетава добре с мебели от тъмно дърво, кафяво, черно, червено. Ако е гланциран, той отразява светлината и създава простор. Поддържа се лесно.

Черен плот

Черния работен плот е стилен и елегантен. Разделя визуално горните и долните шкафове от мивката и създава добър контраст, особено с бяло. Ако е едноцветен доста се забелязват пръските вода и варовикови отлагания, но редовното забърсване се справя с този проблем.

Кафяв работен плот

Кафявите нюанси като капучино, орех, шоколад създават добър контраст със светли шкафове в цвят шампанско или слонова кост. Подходящи са за кухни в модерен, ретро, индустриален или шале стил. Плотът в кафяво може да се комбинира с маса и столове в същия цвят.

Червен плот

Червеният плот най-често се комбинира с шкафове в бяло, черно или сиво. Той е изискан, но претенциозен и бързо се превръща в основен акцент в кухнята. Останалите цветове и аксесоари трябва да са семпли и ненатрапчиви.

Зелен работен плот

Кухненския плот в зелено създава естествена и приятна атмосфера в кухнята. Пасва си с повечето от останалите цветове – дървесни нюанси, бежово, кафяво, оранжево, жълто, черно, бяло. Купа с плодове, бурканчета с подправки и други храни изглеждат хармонично и натурално на зеления фон.

Гранит

Цвета на гранита зависи от минералните компоненти, но основата му е бяла, сива, бежова или кафява.

Мрамор

Мраморът е бял с кафяви, сиви, бежови или зеленикави примеси. Изглежда стилно и изискано и е подходящ за модерни и минималистични кухни.

Оникс

Основата му е жълта, бежова или кафява с характерни бели или черни петна. Изглежда великолепно с тъмно дърво.

Кварц

Предлага се във всякакви цветове, изглежда луксозно и стилно и добавя стойност към интериора на кухнята.

Малахит

Цветовата гама е от светъл тюркоаз до тъмно изумрудено зелено. Добре се съчетава с тъмно дърво, кафяво, бяло.

Златен дъб

Златен или още натурален дъб има приятен златисто-оранжавеещ цвят. Комбинира се с почти всички цветове и особено добре с бяло, зелено, тъмно кафяво.

Тъмен дъб

Основния цвят е тъмен шоколад с червени, оранжеви или златисти нишки. Стои отлично с бели, сини, бежови кухненски шкафове.

Венге

Плота в цвят венге е стилен и изискан, комбинира се с избелен дъб, клен, ясен, синьо, оранжево, зелено, бяло.

Бук

Светло дърво с топъл, златист оттенък. Комбинира се отлично с бяло, шампанско, кафяво, розово. Подходящ е за кухня в стил прованс, кънтри, винтидж.

Орех

Плотът в цвят орех е наситено кафяв с червеникав оттенък. Комбинира се с бяло, бежово, пясъчно, тъмнозелено, синьо.

Ясен

Ясен е светло дърво, което внася уют и хармония в кухнята. Пасва чудесно на бели кухненски шкафове. Съчетава се още с ванилия, кафяво, синьо, зелено.


След като сте решили от какъв материал да бъде работния плот в кухнята е нужно да изберете и не