Какъв материал да изберем за кухненския плот

09/07/2018, 13:44:27
Оценка 4.4 от общо 5 гласа
09/07/2018
Какъв материал да изберем за кухненския плот

Материалът, от който е направен работния плот е важен не само за визията на кухнята, но и за нейната функционалност. Той трябва да бъде здрав, издръжлив, лесен за поддръжка и почистване.

Кои са най – разпространените материали за изработка на кухненски плот?

Технически камък

Техническият камък е изграден от смес от кварц, смола и специални пигменти, които го правят водонепропусклив и му придават здравина и издръжливост. Плотовете от технически камък се предлагат в богато разнообразие от цветове и текстури.

Гранит

Гранитът представлява естествен камък, изключително здрав и красив. Кухненския плот от гранит има уникална визия, издръжлив е на висока температура, влага, надраскване, удар. Почиства се лесно. Недостатък на гранитния плот е, това че е тежък и е нужна стабилна основа, на която да бъде монтиран.

Мрамор

Мраморът придава стилен и изискан облик на кухнята. Особено подходящ е за кухни в класически и минималистичен стил. Здрав е, но по повърхността му може да се образуват нежелани оцветявания. Също така е доста скъп материал.

Кварц

Кварцът е един от най – твърдите материали в природата. Именно затова кухненските плотове, изработени от кварц са устойчиви на надраскване и имат дълъг живот. Предлагат се в богата гама от нюанси. Чисти се много лесно, затова е идеално решение за семейства с малки деца.

Варовик

Варовикът не е много разпространен материал за изработка на кухненски плот. Той изглежда елегантно, а е доста по – евтин от мрамора и гранита. Предлага се основно в бяло и бежово пясъчни тонове. Съществен негов минус е, че се драска много лесно.

Стъкло

Стъклото е практичен материал за кухненски плот. Издръжливо е на висока температура и на надрскване. Почиства се изключително лесно, а благодарение на гладката си и непропусклива повърхност не допуска развитието на бактерии и миктоорганизми, което помага за поддържане на отлична хигиена в кухнята. Изглежда елегантно и стилно. Недостатъците са, че се налага по – често почистване, тъй като по стъклото много се забелязват следи от съдове, капки вода и т.н. Също така съществува известен риск да се счупи.

Бетон

Бетонът е гъвкав материал и е идеален за иработка на плот за кухненско оборудване с необичайна форма. Предлага се в голямо разнообразие от цветове и текстури. Може да бъде декориран с камъни, цветни стъкла, миди и т.н. Устойчив е на високи температури и надраскване. Има дълъг период на експлоатация. За да запази добрият си вид и свойства бетонът изисква редовно нанасяне на предпазващ запечатващ препарат.

Естествено дърво

Плотът от естествено дърво внася несравним уют в кухнята. Той е здрав, стабилен и красив. Малките драскотини лесно могат да бъбдат поправяни с шкурка и специален препарат. Недостатъците на плотът от естествено дърво са: неустойвост на високи температури, често нанасяне на специален препарат за дървесина, без който материалът не е устойчив на влага и има риск от развитие на бактерии. Дървеният плот е труден за поддръжка. След готвене трябва да се подсушава бързо  и да се почиства добре с подходящи препрати за да се избегне образуването на петна.

Също така трябва да се дезинфекцира редовно, тъй като в противен случай може да се развият неприятни и опасни микроорганизми.

Ламинат

Един от най – разпространените варианти на кухненски плот е ламинираният. Той е практичен, лесен за почистване, предлага се в многообразие от цветове и текстури. Много успешно може да имитира естественото дърво на външен вид, но за сметка на това има много по – лесна поддръжка. Освен това се предлага на много достъпни цени.

Устойчив е на високи температури, замърсяване, петна. Недостатъците на ламината са, че е податлив на увреждане от остри ножове, а драскотините не могат да бъдат поправяни.

Керамични плочки

Още един широко разпространен избор за облицовка на кухненския плот са керамичните плочки. Те се предлагат в огромно разнообразие от цветове, форми и текстури. Цената им е достъпна, а поддръжката сравнително лесно. Устойчиви са на петна и драскотини. Издръжливи на влага. Минусите са малко по – трудоемкото почистване заради наличието на фуги. Ако не ги почиствате идеално рискувате да изглеждат захабени, а също така по тях може да се образуват плесен и бактерии. Също така съществува риск некачествените плочки да се напукат или счупят при изтърване на тежък предмет върху тях.

Акрил

Кухненските плотове от акрил изглеждат модерно или елегантно. Предлагат се в голямо разнообразие от цвят и форма, благодарение на което лесно боха могли да се впишат в почти всеки интериорен стил. Почистват се лесно.

Устойчиви са на удар и надраскване.

Неръждаема стомана

Плотът от неръждаема стомана е здрав, издържа без проблем на високи температури, почиства се лесно. Също така не е податлив на петна и не изисква специална поддръжка.

За да се постави плот от неръждаема стомана се изисква стабилна основа.


Материалът, от който е направен работния плот е важен не само за визията на кухнята, но и за нейната