Диван в детската стая - съвети за избор и разположение

30/06/2021, 14:07:39
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/06/2021
Тагове:
Диван в детската стая - съвети за избор и разположение

Диванът е мултифункционална мебел, която намира своето място не само в дневната или кухнята, а и в детската стая. Той може да бъде част от зоната за игра, къта за почивка или мястото за сън.

На какви критерии трябва да отговаря диванът в детската стая?

Безопасност

Несъмнено безопасността е на първо място при избора на мебели за детската стая. Диванът трябва да бъде мек, да няма остри ръбове за да не може детето да се нарани. Той трябва да има надеждна и здрава основа, тъй като ще бъде подложен на голямо натоварване, особено ако е предвиден за зоната за игра. Не на последно място, материалите, от които е направен трябва да са екологични, хипоалергенни и лесни за почистване.

Удобство и функционалност

Диванът може да се използва както за игра, така за гости. Моделът, който ще ви бъде най-удобен зависи от основното му предназначение. Ако ще се използва за сън ви е нужен разтегателен диван, докато в случай, че се използва само за игра и почивка, моделите с място за съхранение ще ви бъдат по-практични. Те може да разполагат с ракла или чекмеджета. Размера на дивана трябва да бъде съобразен с големината и формата на стаята, както и с неговата функция.

Естетичност

Диванът трябва да се съчетава успешно с останалите мебели и да създава комфортна и уютна зона в детската стая. Добре е да съобразите цвета и материалът на тапицерията с останалите текстилни елементи – пердета, килим, шалте.

Къде да разположим диванът в детската стая?

Най-често диванът се разполага близо до прозореца за да може да се използва за четене на естествена светлина. Ако в стаята има телевизор, поставете дивана на срещуположната стена като е добре разстоянието от екрана да бъде поне 2.5-3 м. съобразете височината на телевизора с тази на дивана за да постигнете необходимото удобство.

Диванът е много полезен и при обзавеждането на тийнеджърска стая. Може да обособите мини дневна зона с масичка, канапе и фтоьойли, в която детето да посреща своите гости и приятели с възможности за различни игри и забавления като гледане на телевизия, рисуване, видео игри и други.


Диванът е мултифункционална мебел, която намира своето място не само в дневната или кухнята, а и в д