Как да декорираме стените

15/04/2019, 09:46:22
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/04/2019
Тагове:
Как да декорираме стените

Възможностите за стенен декор са наистина многобройни. Благодарение на тях, всяко помещение може да добие свой собствен характер, стил и чар.

С какви декоративни елементи да украсим стените?

Картини

Най – често използваната декорация за стените у дома са картините. Тези произведения на изкуството могат да намерят своето заслужено място във всяка стая в жилището или офиса. Изборът на изображение зависи от вашия вкус, интереси, както и от стила на жилището ви. Винаги съобразявайте размерите и вида на картината с помещението, за което е предвидена. Твърде малките картини, несъобразени с размера на стаята ще се „изгубят“ на стената и няма да постигнат търсения декоративен ефект. Обратното също важи – прекалено голямата картина ще доминира твърде стилно. Обърнете внимание и на това цветът на произведението да хармонизира с цветовете на стаята. Ако искате картината да се превърне в акцент може тя да контрастира на останалите тонове в помещението.

Винаги поставяйте картините на такава височина, че центърът им да се пада на нивото на очите.

Надписи

Надписите на стената винаги привличат вниманието. Те може да бъдат деликатен елемент, допълващ интериор или отличаващ се акцент, особено ако ги подчертаете с допълнително осветление.

Използвайте надписите умерено, може да ги съчетаете с картина, плакат или часовник.

Стикери за стена

Стикерите за стена са атрактивен и модерен начин да добавите стил в интериора. На пазара се предлага голямо разнообразие от стенни стикери, подходящи за всяко помещение.

Стенни осветителни тела

Стенните осветителни тела са много подходящи когато искате да подчертаете даден интериорен елемент – например огледало, картина или пано. Те най – често се използват в коридора или дневната, но са подходящи и за останалите помещения. Скрито ЛЕД осветление пък ще добави нотка загадъчност и стил в стенния декор.

Огледало

Огледалото е класически декоративен елемент за стените у дома. Без него не можем в антрето, банята, но често го използваме и в спалнята, дори и всекидневната. Голямо огледало със семпла рамка и допълнително осветление е подходящо за модерен интериор, докато огледало в интересна форма с масивна и ефектна рамка би стояло чудесно в класически или кънтри стил на обзавеждане.

Часовник

Друг популярен начин да украсим стените е часовника. Въпреки че той има и практична функция, основната му цел всъщност е декоративна. Разнообразието от модели часовници ви улеснява в това да намерите своя, подходящ за типа интериор, който се избрали.

Фотогалерия

Фотографиите са лесен и бърз начин за декориране на стените у дома или в работния кабинет. Галерията може да бъде допълвана по всяко време с нова любима снимка, рамките може да се сменят и така стаята придобива друг облик. Много хора предпочитат снимките пред картините защото гледката на семейството или спомена от любимо пътешествие внася уют и топлина у домовете и сърцата ни.

Посуда

Интересен начин да декорираме стените в кухнята е чрез използването на посуда, главно декоративни чинии. Те са атрактивни и придават индивидуален характер на кухнята и трапезарията.

Фототапет

Фототапет може да използвате във всяка стая, най – често се избира за дневната, спалнята или детската стая. Той бързо и успешно променя облика на помещението и е лесен, достъпен и ефективен начин да преобразите дома си без ремонтни дейности.

Черна дъска

Иновативен начин да декорирате стените е използването на черна дъска. Предимството е, че надписите и картинките всеки ден може да са различни и да внасят нотка забава и свежест. Черната дъска е подходяща за кухнята и детската стая.

Рисунка

Красива рисунка несъмнено е един от най – стилните начини за украса на стената. Въпреки че този похват се използва най – често в детската стая, той е подходящ и за другите помещения. Рисунката носи отпечатъка на художника, неповторима е и внася много чар и уют.


Възможностите за стенен декор са наистина многобройни. Благодарение на тях, всяко помещение може да