Декорация с пухкави кожи

31/01/2023, 08:42:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/01/2023
Тагове:
Декорация с пухкави кожи

Изкуствената кожа е атрактивен акцент в интериора на дома. Тя е пухкава, приканваща, гостоприемна. Преобразява пространството като му придава неподправен уют и топлина.

През последните години, интериорните тенденции бяха основно в стила на минимализма – изчистени линии, студени неутрални цветове, минимално количество декорации. От известно време дизайнерите се стремят към интериори, създаващи повече топлина и уют. Затова пухкавите кожи, имитиращи козина са много предпочитан декор за зимния сезон.

Пухкавите кожи подхождат на всеки интериорен стил. Е внасят домашен комфорт и усещане за лукс, вписват се чудесно в почти всяко пространство. А на пролет може просто да ги приберете в килера или дрешника и да се радвате на топлите месеци.

Как да използвате изкуствените кожи в интериора?

Декорирайте пространства, които се нуждаят от текстура

Това са всички изчистени и прекалено „стерилни пространства“, в които ви се струва, че нещо липсва. Пухкав килим на пода или възглавница ще внесат известна доза неподреденост и ще разчупят пространството, правейки го по-привлекателно.

Не се ограничавайте до едно помещение

Пухкавите кожи пасват отлично на повечето стаи у дома. Какво по-приятно от това, ставайки от леглото в спалнята да стъпите върху топлата, мека кожа? Може да поставите пухкав килим и до любимото капане или кресло за четене в дневната. На дивана може да метнете пухкаво одеяло или декоративна възглавничка. Детската стая също е много подходяща за топъл, пухкав декор.

Цвят и дължина на косъма

Цветът на кожата зависи от останалите цветове в интериора – подовата настилка, меката мебел, текстилът в помещението. Най-предпочитани са неутралните тонове – кремаво, сиво, кафяво, различни нюанси на бялото. Като споменахме бяло – по-естествено изглеждат нюанси с леко кремав акцент отколкото снежно бялата кожа. Такива са: перла, ориз, слонова кост, пудра. Кожите с дълъг косъм изглеждат по-натурално. От друга страна тези с къс косъм се вписват по-добре в интериора дори през топлите месеци.

Не прекалявайте

Колкото и прекрасни да са кожите, те са забележителен и ефектен акцент и прекаляването с тях може да има обратен ефект. Не използвайте повече от един-два пухкави артикула в една стая защото може неусетно да претоварите интериора.

Комбинирайте с други текстури

Изкуствената кожа е практична и удобна защото много лесно се комбинира с други материали – лен, памук, коприна, дантела. Разбира се, чудесно си пасва с дървени повърхности, каменни облицовки и меки текстилни тъкани.

Съчетание с останалия декор

Кожата създава усещане за топлина, уют и лукс. Представяме си я до камината, в която огънят гори игриво, а през прозореца вали пухкав сняг. За да създадем подобна зимна приказка е добре да подберем внимателно и останалите интериорни елементи.

Подходящи са типичните зимни декорации – коледна звезда, коледен кактус, шишарки, свещи, преспапиета, порцеланови фигурки, гирлянди.

Поставете ги на местата, на които седите

Пухкавата кожа веднага ни привлича да я пипнем и да се насладим на мекотата ѝ. Затова я поставете на лесно достъпни места – кресло, диван, табуретка, люлеещ се стол, на пода до холната масичка, до леглото.

За какво да внимаваме при покупка?

Тъй като има разлика в материята на кожата, която влияе на нейния външен вид, начин на поддръжка и издръжливост, препоръчваме да видите аксесоари на живо, по възможност. Пипнете ги, усетете дали са достатъчно меки и приятни. Ако искате да използвате кожата целогодишно изберете светли, неутрални цветове.

Проверете етиката с инструкции за поддръжка преди да закупите артикула. Кожата ще трябва да се пере поне два пъти годишно, ако се използва постоянно или в края на сезона, ако я използвате само през зимата. Повечето изкуствени кожи могат да се перат при ниска температура и да съхнат на простора. Разбира се, винаги може да се възползвате от професионално пране, особено ако кожата е по-голяма и тежка. Желателно е да се разресват от време на време за да останат пухкави и привлекателни.


Изкуствената кожа е атрактивен акцент в интериора на дома. Тя е пухкава, приканваща, гостоприемна. П