Окачен таван в банята - предимства и недостатъци на различните модели

10/11/2017, 12:35:30
Оценка 4.5 от общо 80 гласа
10/11/2017
Тагове:
Окачен таван в банята - предимства и недостатъци на различните модели

Окачените тавани стават все по – често срещан елемент от интериора на помещенията в модерните жилища. Те най – често се избират за дневната, кухнята, спалнята, а защо не и банята? Окачения таван има множество предимства и е важна част от цялостната визия на всяко помещение.

Кои са основните видове окачени тавани за баня и кой да изберем?

Окачен таван Хънтър Дъглъс

Това са тавани изградени от алуминиеви или стоманени профили, окачени на носеща конструкция. Устойчиви са на наводнения и ръжда, не променят цвета си. Не поемат влага и не водят до образуване на конденз при добра вентилация на банята. Недостатъците им са малко по – високата цена от другите видове окачени тавани и трудният демонтаж при нужда.

Растерни тавани

Съставени са от плоскости, направени от минерална вата, перлит, глина. Имат висока влагоустойчивост и лесна поддръжка. Те са здрави, негорими, не ръждясват. Предлагат възможност за монтаж на всякакви видове осветителни тела.

Минусът им е, че при намокряне се образуват петна.

Тавани от гипскартон

Гипскартона се обработва със специален водоустойчив грунд и латекс, подходящи за мокри помещения. Окачените тавани от гипскартон предлагат възможности за създаване на разнообразни фигури и монтиране на различни осветителни тела. Освен това се отличават с ниска цена и сравнително лесен монтаж. Като минус можем да посочим това, че демонтаж не може да се извърши, т.е ако тавана се наводни и мухляса се сваля целия и се изхвърля.

Ламенлни ПВЦ тавани

На вид наподобяват таваните Хънтър Дъглъс, но ламелите са направени от пластмаса. Предимствата им са: ниска цена, лесен монтаж и поддръжка. Недостатъците са че, при стареене материалът може да пожълтее и демонтажът е труден. 


Окачените тавани стават все по – често срещан елемент от интериора на помещенията в модерните