Монтаж на горен шкаф за баня: Полезни съвети от специалисти

15/08/2023, 18:59:13
Оценка 5 от общо 3 гласа
15/08/2023
Монтаж на горен шкаф за баня: Полезни съвети от специалисти

Горните шкафове за банята са важна част от интериора на банята и трябва да бъдат съчетани с останалото обзавеждане, както цветово, така и стилистично. Те предлагат допълнително място за съхранение над мивката, където можете да поставите козметика или лекарства. Коректният монтаж на тези елементи е важен, за да са стабилни и да избегнете повреждане на плочките на стената. В тази статия ще разгледаме всички ключови аспекти в избора и монтажа на шкафчета.

Как да изберем горен шкаф за баня?

При избора на шкафчета за баня, материалите са от съществено значение. Те трябва да бъдат влагоустойчиви и дълготрайни, за да издържат на влажната среда в банята. Специалистите от онлайн магазин ramois.com споделиха, че препоръчват шкафове за баня от ПВЦ или пластмасови плоскости, тъй като са качествени и издръжливи. 

Цветове и брой вратички

Цветът трябва да съответства на цялостния дизайн на банята. Вземете под внимание и практичността при избора на големина на шкафа и брой вратички, така че да отговарят на вашите нужди от пространство.

Наличие на огледало

Шкафчетата с огледало над мивката са както елегантни, така и практични. Огледалото може да бъде с вградено ЛЕД осветление, което осигурява допълнително удобство.

Подготовка за поставяне на горен шкаф

Преди монтажа се уверете, че имате всички необходими инструменти. Това включва инструменти за измерване, маркер или молив за отбелязване, машини и арматури.

Правилната височина на шкафа е жизненоважна. Професионалистите от ramois.com препоръчват да изберете такава позиция, която е съобразена с вашата височина и тази на членовете на семейството ви.

Монтаж на горен шкаф в банята: подробен наръчник

Монтажът на шкафове за баня изисква внимателно планиране. От измерване на разстоянието до избор на правилните арматури, всеки етап трябва да бъде изпълнен с грижа.

1. Определяне на позицията: измерете разстоянието, на което желаете да поставите шкафчето. Отбележете точното място на стената с молив или маркер.
2. Инструменти и материали: съберете всички необходими инструменти като бормашина, отвертка, нивелир и др
3. Пробиване на дупките: пробийте с бормашината дупки с необходимия диаметър на отбелязаните места. Бъдете внимателни да не повредите стената.
4. Поставяне на арматурите: поставете арматурите в дупките. Уверете се, че са здраво закрепени.
5. Закрепване на шкафа: закрепете шкафа според начина на монтиране и инструкциите на производителя.
6. Финална проверка: проверете дали вратите се затварят плътно и се уверете, че шкафът е здраво закрепен за стената.

Как да монтирате шкафа върху плочки?

Често пробиването на плочките в банята може да се избегне, ако става дума за закачалки за кърпи или тоалетна хартия, но е невъзможно при шкафче. Монтажът му върху плочки изисква специална грижа. Обикновено те са изработени от керамика – сравнително крехък и чуплив материал. Освен това повърхностният им гланцов слой може да се надраска, ако не внимавате или използвате неподходяща машина.

Професионалистите препоръчват използването на специални бормашини или накрайници за пробиване на плочките без тяхното повреждане. Подходящи са диамантените боркорони или тези, предназначени за пробиване при охлаждане с вода.

Монтажът на горен шкаф в банята може да бъде изпълнен успешно и от вас самите, ако следвате правилните инструкции и съвети. Уверете се, че сте взели под внимание всички аспекти на избора и монтажа – всеки детайл от материалите до осветлението играе роля за създаването на стилна и практична баня. При нужда от съдействие в избора или монтажа, можете да се свържете с производителя, за да получите помощ и отговори на въпросите си.

 

 


Горните шкафове за банята са важна част от интериора на банята и трябва да бъдат съчетани с останало