Какъв цвят да изберем за банята

24/08/2017, 18:44:39
Оценка 4.4 от общо 63 гласа
24/08/2017
Тагове:
Какъв цвят да изберем за банята

Цветът на банята зависи от нейната големина и наличие на светлина. По правило за малките помещения се избират светли или неутрални цветове, докато по – големите предлагат повече възможност за избор и може да се експериментира и с по – тъмни нюанси.

Нека разгледаме някои от най – често избираните цветове за банята:

Баня в синьо

Синият цвят е традиционен при обзавеждането на банята. И това не е никак странно, той е цветът на водата, океана, небето, затова и изглежда напълно естествено мястото му да е в банята.

Синият цвят създава усещане за хармония действа релаксиращо и успокояващо. Ако банята е малка изберете светло сини нюанси и ги съчетайте с бял фаянс. Чудесна е комбинацията между синьо и цвят шампанско. Синьо – зелените тонове също са много подходящи както за малки, така и за по – големи бани.

Баня в зелено

Зеленият цвят се асоциира с природата, растенията, живота. Затова и много подхожда на банята. Създава усещане за пролет, свежест, нов живот, изпълва с енергия. Има успокояващ ефект. Добре се комбинира с бяло, синьо, оранжево и жълто.

Баня в черно

Черният цвят рядко се избира за основен в банята, но в едно по – голямо помещение той може да преобладава. В модерния интериор черният цвят се свързва с лукс и елегантност. Най – често се комбинира с бяло, но успешно може да се съчетае с всички останали цветове. Ако решите черният цвят да преобладава във вашата баня, добре е да внесете достатъчно цветни акценти, да не се получи твърде мрачно и потискащо.

Баня в жълто

Жълтият цвят се свързва със слънце и топлина. Той зарежда с енергия и положително настроение. Препоръчва се използването му за баня, в която липсва естествена светлина. Успешно се съчетава с оранжево, зелено, синьо, сиво, кафяво, черно и бяло.

Баня в лилаво

Банята в лилаво създава усещане на хармония, комфорт и романтика. Смята се, че лилавият цвят се бори със стреса и преумората, което го прави много подходящ за банята. Ако помещението е малко изберете бледи тонове като лавандула или нежно пастелно лилаво. В по – голямата баня може да експериментирате с патладжан, синя слива, теменужка. Може да комбинирате лилавото с розово, бяло, сребристо, бежово.

Баня в оранжево

Оранжевият цвят е подходящ за големи бани. Ако преобладава би направил малките помещения да изглеждат още по – смалени. Ако все пак решите да го използвате в маломерна баня, не го избирайте за основен, а като допълнение към жълто, зелено, бяло или сиво. Това са успешни комбинации без значение от размера на банята.

Баня в кафяво

Кафявият цвят подхожда на всяко помещение. Светло кафявото в комбинация с екрю или бяло би паснало отлично на малка баня, докато шоколадовото кафяво е чудесен и изискан избор за по – голямата баня. Ако се спрете на кафявият цвят осигурете достатъчно осветление в банята.

Баня в неутрални тонове

Неутралните цветове могат да се използват много успешно във всяка баня. Това са бежово, бяло, сиво, кафяво, охра. Те създават спокойна, уютна и елегантна атмосфера. А и няма как да сбъркате ако се спрете на тях, тъй като на практика не излизат от мода.


Цветът на банята зависи от нейната големина и наличие на светлина. По правило за малките помещения с