Сивият цвят в интериора

27/11/2019, 09:55:38
Оценка 5 от общо 3 гласа
27/11/2019
Тагове:
Сивият цвят в интериора

За мнозина идеята за интериор в сиво може да изглежда скучна и потискаща на пръв поглед, но това далеч не е задължителен ефект. С правилно подбрания нюанс и успешното съчетание сивият цвят може да превърне Вашия дом в истински уютно кътче.

Важни насоки за сивият интериор:

  • Ако прекалите с тъмносивите тонове, стаята може да изглежда мрачна и твърде строга, както и визуално да се намали пространството;
  • Сивият цвят е чудесна основа за ярки акценти;
  • Бледосивото, съчетано с бяло, бежово или пастелно жълто има успокояващо, балансиращо действие върху психиката;
  • За тъмни и тесни стаи заложете на светлосив нюанс, комбиниран с бяло или топли, весели цветове като жълто, светлозелено, бледорозово.
  • В светлите помещения може да експериментирате и с по-наситени сиви тонове;

Как да използваме сивият цвят?

Стени в сиво

За стените може да използвате боя, тапети или декоративни мазилка. Сивите стени са чудесен фон за ярки, цветни акценти. Те са подходящ избор при обзавеждане в скандинавски, модерен или минималистичен стил. Може да боядисате само някои от стените в сиво, а останалите да бъдат в бяло или тъмно синьо. Картини, фотографии, плакати ще контрастират забележително на сивия фон.

Ако искате да постигнете комфортна, спокойна, неутрална атмосфера, съчетайте сивите стени с под и мебели в земни тонове – различни оттенъци на кафяво, бежово или друг нюанс на сивото, зелено, керемидено.

Текстил в сиво

Покривка за маса, пердета, килими, тапицерия, шалте за леглото, декоративни възглавнички – интериорния текстил има огромно значение за завършената визия на всяко помещение. Аксесоарите в сиво са семпли, елегантни и ненатрапчиво се вписва в околния дизайн. Подходящи са за модерно обзаведени стаи в неутрални цветове или за помещения в ярки тонове когато искате да балансирате и „разредите“ цветовата палитра.

Подова настилка в сиво

Ламинат или гранитогрес в сиво са подходящ избор за всяко помещение, в което се цели стил елегантност и уют, постигнати със семпли материали и цветове.

За кои помещения е подходящ сивият цвят?

Спалня в сиво

Сивият цвят е добър избор за спалнята, тъй като предразполага към почивка и комфорт. Неутралните цветове успокояват нервната система, подобряват качеството на съня и помагат за намаляване на главоболието.

Кухня в сиво

Кухнята в сиво е модерна и практична. Сивият цвят се поддържа лесно защото следи от пръски вода и петна не си личат много върху него и се почиства безпроблемно. Сивият цвят е подходящ за кухня в съвременен, скандинавски, лофт, хай тек стил.

Хол в сиво

Дневната в сиво може да изглежда спокойна, хармонична, модерна и изискана едновременно. Сивият цвят придава усещане за баланс на помещението и ще превърне хола ви в уютно и привлекателно място за релакс.

Детска стая в сиво

Детската стая в сиво се среща рядко, може би защото в представите на голяма част от хората тя е пъстра или е в традиционните розово и синьо. Неутралните тонове обаче доказано подобряват паметта и концентрацията и ще помогнат на детето ви да се съсредоточи върху уроците. Те също така благоприятстват добрия сън и намаляват напрежението. Бледосивото, освен това, е чудесен фон за цветни акценти в жълто, оранжево, синьо, розово, червено, с помощта, на които може да избегнете монохромната обстановка.

Баня в сиво

Банята в сиво създава отпускаща, приятна и уютна атмосфера и е достойна да се превърне в мини домашен СПА център.

Коридор в сиво

За антрето, както и за кухнята и банята, е важно да се почиства лесно, а в това отношение сивият цвят определено е предимство. Коридорът в сиво е практичен, модерен и елегантен.

Балкон в сиво

Сивият цвят е удачен избор и за балкона. С негова помощ се създадете уютно, приятно и спокойно местенце за пиене на кафе или четене на книга. Зелените и пъстри растения чудесно ще се открояват върху сивите стени.

С кои цветове да съчетаем сивото?

Сиво и бяло

Това е класическа комбинация, която създава лека и ненатрапчива атмосфера и е подходяща за всяко помещение. Съчетанието е често срещано в скандинавския стил.

Сиво и розово

Противно на очакванията тази комбинация не е подходяща само за детската стая. Тя е удачен избор за спалнята, дневната, дори кухнята. Меко, бебешко розово или пепел от рози ще бъде чудесен акцент за бледо или наситено сиво.

Сиво и кафяво или бежово

Още една неутрална комбинация, подходяща за стилни, модерни жилища. Дневната, решена в сиво и кафяво е изискана, уютна, хармонична. Комбинацията е подходяща и за останалите помещения в дома.

Сиво и зелено

С дълбоки, наситени зелени тонове в комбинация с тъмно сиво ще създадете драматична, загадъчна атмосфера в спалнята или дневната. Яркозелените нюанси пък ще изпъкват чудесно на сивия фон и са подходящи за акцент и раздвижване в кухнята или работния кабинет.

Сиво и жълто

Една доста успешна и хармонична цветова комбинация. Жълтите аксесоари, мебели или текстил са чудесно украшение за семплия сив дизайн, внасят разнообразие, топлина и цвят и неутрализират скучния ефект.

Сиво и синьо

Тези два цвята се допълват изключително хармонично и създават елегантна, семпла, уютна атмосфера в дневната, спалнята или детската стая.

Сиво и червено или оранжево

Аксесоарите в червено или оранжево впечатляващо контрастират на сивия цвят и са отличен акцент за дневната, трапезарията, коридора или банята.


За мнозина идеята за интериор в сиво може да изглежда скучна и потискаща на пръв поглед, но това дал