Ниша в стената - декоративна и практична

04/06/2019, 14:40:12
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/06/2019
Ниша в стената - декоративна и практична

Нишата в стената може да има не само декоративна, но и практична функция. Размерите на нишата трябва да бъдат съобразени не само със съответната стена, но и с обема на цялото помещение. Облицовката на нишата трябва да подхожда на останалия интериор. Не е желателно да претрупвате нишата с голям брой декоративни елементи, тъй като това може да наруши естетиката на стаята.

Нишите най – общо се делят на два вида:

Функционални – те са чудесен инструмент за създаване на добре обмислен, удобен и практичен интериор и са ценен помощник в малките стаи.

Декоративни – те могат да бъдат отличен коригиращ елемент, да прикрият някой дребни недостатъци в интериора, да отвлекат вниманието от определени детайли или да подчертаят даден елемент в декора.

Ниша в банята

Нишата в банята обикновено служи за поставяне на аксесоари като например ароматизатор, свещи, козметика, тоалетни принадлежности, декоративни  елементи.

Тя най – често се облицована с плочки или мозайка, които са различни от тези на останалата площ. Нишата в банята може да бъде боядисана с водоустойчива боя.

Ниша в спалнята

В спалнята най – често нишата се изгражда над леглото и има декоративна функция. На нея могат да бъдат поставяни книги, снимки в рамки, сувенири.

Тоалетката, гардероба или бюрото в спалнята също могат да бъдат поставени в ниша.

Идеи за спалня в ниша

Ниша в детската стая

В нишата в детската стая може да бъде изградена малка библиотека, място за съхранение на играчки, спортни принадлежности. Нишата може да бъде декорирана с полици с любими сувенири, фигурки, фотографии в рамки.

Ниша в коридора

В антрето, нишата може да „приюти“ саксии или вази с естествени или изкуствени цветя, поставка за ключове или други аксесоари.

Ниша в кухнята

В кухнята нишата може да бъде облицована с декоративен камък, тухли, тапети или различен цвят боя. В нея може да бъде поставен телевизорът или друг уред. Може да има и декоративна функция, подходящи аксесоари са зелени цветя, билки и подправки, готварски книги, интересни чаши или купи.

Декоративния ефект на нишата може да бъде подчертан чрез допълнително осветление.

Идеи за кухня в ниша

Телевизор в ниша

Благодарение на този интериорен елемент може лесно да прикриете кабелите на телевизора. ТВ къта може да се превърне във впечатляващ акцент ако нишата е декорирана с интересна облицовка или деликатно осветление.

Идеи за телевизор в ниша

Камина в ниша

Камината, поставена в ниша, облицована с естествен камък създава красив и елегантен притегателен център в дневната.

Дрешник в ниша

Стенна ниша в спалнята може да бъде използвана като дрешник както с отворен план така и с възможност за поставяне на врата.

Библиотека в ниша

Стенната ниша предлага елегантно съхранение на книги и може да бъде комбинирана с кът за четене.

Хладилник в ниша

Нишата е идеално място за съхранение на хладилника. Така кухнята придобива просторен вид. Това е елегантно и удобно решение за маломерни кухни.

Диван в ниша

Диванът поставен по този начин спестява ценно пространство, създава хармоничен интериор и не намалява визуално от обема на стаята.


Нишата в стената може да има не само декоративна, но и практична функция. Размерите на нишата трябва