Кухня в ниша

05/04/2019, 09:40:26
Оценка 5 от общо 2 гласа
05/04/2019
Кухня в ниша

Разполагането на кухненския бокс в ниша ви дава възможност да спестите полезно пространство и да увеличите визуално обема на стаята. Това е много полезен трик за малките жилища и за помещенията, в които кухнята и дневната са заедно.

За да може да се поставят необходимите уреди, шкафове, мивка, да бъдат на удобно отстояние едни от други и да се постигне комфорт при работа, минималния размер на кухненската ниша трябва да бъде поне 5 кв.м.

Ъгловото обзавеждане е подходящо за кухнята в ниша или поставянето на печката или мивката в единия ъгъл.

Удачно решение е шкафовете да бъдат до тавана, за да се оползотвори максимално пространството. Сгъваеми плотове са добър вариант. Поставянето на хладилника е доста сложно, най – добре изберете висок и тесен модел. Ако нишата е по – малка от 5 кв.м. вероятно ще ви се наложи да поставите хладилника извън нея.

Ако нишата не е планирана в устройството при строежа на сградата, а я проектирате сами, възможно е най – удобното място за нейното изграждане да няма прозорци. Ако ще бъде в едно помещение в хола, по – добре е да оставите дневната зона в светлата част на стаята. За да не бъде твърде мрачен боксът, използвайте светли нюанси за стените, пода и кухненското обзавеждане. Може да заложите и на огледални и лъскави повърхности, отразяващи светлината. Осигурете достатъчно силно осветление.

Ако нишата се пада срещу прозорците ще бъде достатъчно светло, ако заложите на огледални вратички на шкафовете или интересна мазилка с огледален ефект.

Поставянето на допълнително осветление в нишата с помощта на лунички или ЛЕД ленти ще направи работата ви в кухнята по – приятна и лека, ще придаде допълнителен обем на бокса, освен това ще се превърне в източник на мека, приглушена светлина за дневната, вечер.

По отношение на формата на разположение на уредите и мебелите, кухнята може да бъде:

П – образна

Това означава разполагане на кухненското оборудване на три съседни стени. Това е най – удобното и лесно за използване, разположение. Не винаги обаче формата и размера на нишата предполагат такова разпределение.

Ъглова

Това разпределение позволява да се обособи удобния „кухненски триъгълник“, като остава достатъчно място за свободно движение в кухнята.

Използване на две стени

Разположението на кухненското оборудване става на две срещуположни стени. Много често едната от тях се ползва за трапезна зона. При такова разположение може да се обособи бар плот.

В едностайни жилища без преградни стени е възможно кухненската ниша да се обособи в коридора. Макар и необичайно решение, това често е единствения практичен вариант.

Разбира се, най – често срещаното решение е обединяване на кухненския бокс с дневната и трапезарията.

Визуалното разделяне на кухненския бокс от холовата част може да бъде изпълнено чрез различен цвят на стените или различни подови настилки. Ако формата и размерът на помещението позволяват може да се използва и бар плот за параван, който освен всичко друго ще бъде от полза при готвене и сервиране.


Разполагането на кухненския бокс в ниша ви дава възможност да спестите полезно пространство и да уве