Къде да разположим телевизора?

18/03/2019, 12:35:19
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/03/2019
Тагове:
Къде да разположим телевизора?

Телевизора като интериорен акцент

Разположението на телевизора в дадена стая, често определя това къде да бъдат позиционирани останалите мебели. След като се реши от къде ще се гледа телевизора – от дивана в хола, трапезната маса или друго място, тогава се решава и къде ще се разположат мебелите.

Позицията на телевизора зависи и от разположението на прозорците. Принципно не е добра идея да слагате телевизора, на стена, срещу която има слънчев прозорец, тъй като светлината ще се отразява в екрана му. Това не би било проблем ако телевизорът ще се гледа само вечер или ако използвате плътни щори и пердета през деня. Понякога просто няма друго подходящо място за телевизора.

Относно височината, на която се монтира телевизора – няма твърд стандарт, но най – удобно е да бъде на нивото на очите. Понякога в малки помещения, обзавеждането налага телевизора да се монтира по – високо. Ако няма да се гледа често и продължително това не би било проблем. За ежедневно гледане обаче може да си докарате хронични болки във врата и гърба.

Телевизорът, освен практично електронно устройство се превръща и в интериорен елемент. ТВ къта обикновено се разполага в зоната за отдих в хола срещу дивана или трапезната маса, както и срещу леглото в спалнята. Гледането на телевизия се свързва с релакс и забавление затова освен да ни е комфортно е важно телевизорът да се впише в интериорния дизайн и мястото около него да бъде стилно и красиво.

Облицоването с декоративни тухли ще превърне ТВ къта в интересна и атрактивна зона, която привлича погледа.

Често стената зад телевизора се облицова с ламинат или дървена ламперия. Дървото създава уютна, топла и приятна обстановка. Вписва се добре в класически, модерен и ретро интериор.

Декоративния камък винаги е добро решение за интериора на дневната. Той създава атрактивна акцентна стена, благодарение на естествения си и стилен външен вид.

Поставянето на галерия от картини или любими снимки ще придаде на ТВ къта сантиментална стойност и ще го направи още по – уютен.

Телевизора съчетан с камината, оформя и придава завършен вид на фокусната точка в дневната. Стената зад тях може да бъде облицована с плочки, декоративен камък, мрамор.

Къде да поставим телевизора?

До прозореца

Понякога в малките помещения полезното пространство е ограничено и в такива случаи телевизорът може да се постави до прозореца.

В ъгъла

Това решение е подходящо за компактни помещения, както и за такива с голямо количество мебели. Така се оптимизира напълно свободното пространство в ъгъла.

В ниша

Поставянето на телевизора в ниша от гипскартон е функционално решение, тъй като ви позволява да прикриете кабелите и приемниците.

Около телевизора може да има поставено вградено LED осветление, което да допълва декоративния му ефект.

На преградна стена

Параваните се използват за зониране на пространството. Те имат и естетична функция. Освен това могат да се превърнат в чудесно място за телевизора.

На стената

Най – често, разбира се, телевизора се позиционира на стената. Това обикновено е стената срещу трапезната маса, дивана или леглото. Трябва да вземете предвид и разстоянието от което ще се гледа, а и от него зависи размера на уреда. Най – добре е телевизора да се гледа от 2 – 3 м. разстояние.

Телевизор в кухнята

За кухнята най – често се избират компактни телевизори, които се разполагат в ъгъла или в ниша на стената.

В дневната

Съвременните технологии и начин на живот са превърнали телевизора в задължителен елемент и притегателен център на дневната зона.

В детската стая

Доста родители са против поставянето на телевизора в стаята на детето, но ако все пак решите да го правите, изберете компактен модел и сложете телевизора на безопасно място, където да бъде предпазен от счупване.

В спалнята

За поставянето на електронни устройства в спалнята също има противоречиви мнения. Ако все пак искате да гледате телевизия преди заспиване, той може да поставите уреда, скрит в шкаф. Другия вариант е ниша в стената, в ъгъла или позициониране над скрина.


Телевизора като интериорен акцент Разположението на телевизора в дадена стая, често определя това к