Едностайно жилище с ниша - как да оптимизираме пространството

06/05/2019, 09:40:09
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/05/2019
Тагове:
Едностайно жилище с ниша - как да оптимизираме пространството

В едностайните жилища практичното оползотворяване на всяко кътче от наличната площ е направо задължително. Всяка интериорна грешка или нефункционална идея може да коства много от гледна точка на комфорт на обитаване.

Тъй като в малките апартаменти много често едно помещение изпълнява няколко роли трябва да търсим умело баланса така че да постигнем уютна и удобна обстановка. В много от случаите дневната може да е съчетана със спалнята или работния кът. Друг вариант е спалнята да „приюти“ домашния офис, библиотека или кът за четене. Детската стая също трябва да изпълнява няколко функции, учене, игра и сън. Често и за повече от едно дете.

Обособяването на интериорна ниша би било много полезно в такива случай, тъй като помещението не се разделя в действителност, а в същото време се създава ясно разграничаване на неговите функции.

Ниша в дневната

Когато се налага хола и спалнята да са едно общо помещение, нишата може да ви помогне да постигнете уединение и комфорт. Двете зони могат да бъдат визуално разделени посредством мебел – например секция, плъзгаща врата или завеса.

Друг вариант е поставянето на кухнята в ниша.

Кухнята най – често е комбинирана с хола или трапезарията. Обособяването на бокса в ниша е практично решение, тъй като разделя визуално зоните, а в същото време липсата на врати и стени прави сервирането и общуването с останалите членове на семейството или гостите, възможно по време на готвене.

Работното място също често е част от хола.

То също може да бъде обособено в ниша, най – добре в ъгъл, ако има такава възможност.

Част от хола понякога се налага да бъде и детската стая. Нишата отново помага за ясното обособяване на зоните.

В този случай е най – добре да се използва плътна преграда като плъзгаща врата, за да се осигури спокойствие и тишина на детето.

Ако към помещението се приобщи балконът, то той може да бъде превърнат в ниша.

На бившия балкон може да бъде обособен кухненски бокс, трапезария, офис кът.

Ниша в детската стая

Самата детска стая също може да бъде разделена на две зони с помощта на ниша. В нея може да бъде поставено леглото, а останала част от стаята да бъде за игра или гости.

Гардероб в ниша

Наличната ниша в спалнята или коридора е идеалното място за поставяне на гардероб или дрешник.


В едностайните жилища практичното оползотворяване на всяко кътче от наличната площ е направо задължи