Декоративни прегради - видове, материали, функции

07/03/2019, 16:05:17
Оценка 4 от общо 3 гласа
07/03/2019
Тагове:
Декоративни прегради - видове, материали, функции

Параваните имат за цел да обособят различни зони в едно помещение. Те ви позволяват да оптимизирате пространството, да слеете няколко функционални зони в една стая – например дневна, кухня и трапезария, като в същото време ясно се разграничава визуално предназначението на всеки кът в помещението.

Освен всичко друго преградните стени имат и декоративна функция и с тяхна помощ може да създадете интересен и стилен интериор.

Видове преградни стени

Шкаф

Преграждането на помещенията с помощта на шкаф е практично решение, тъй като освен, че играе ролята на параван, в шкафа може да съхранявате полезни вещи. Съществуват модерни модулни решения, които са подходящи за всяка стая и всеки интериорен стил.

Плъзгащи врати

Плъзгащите врати са класически и много популярен начин за разделяне на две зони. Те придават на помещението лекота и простор, като същевременно създават ясно граници в него.

Завеси

Лесен, бърз и евтин начин за визуално разделяне на пространството са завесите. Те са красиви, стилни, имат декоративна функция, а най – хубавото е, че не се налага да правите ремонт за да разделите помещението на две, освен това лесно и бързо може да ги подмените когато ви омръзнат.

Стелажи

Изграждане на декоративна стена със стелажи ще ви помогне да оптимизирате пространството и ще спести място. Освен това ще създаде стилен декоративен ефект, благодарение на аксесоарите, които може да поставите на стелажите.

От какъв материал да бъдат параваните?

Гипскартон

Гипскартона е един от най – използваните материали за създаване на преградни стени. Той е сравнително лек и лесен за работа. От него могат да се изградят стени в най – различни форми и с нестандартен дизайн.

Стъкло

Стъклените паравани са отлично решение за малки помещения. Те не намаляват оптически пространството, запазват усещане за лекота и простор, а в същото време създават ясно ограничение на различните зони. Успешно може да използвате за параван и огледална стена.

ПВЦ

Пластмасовите паравани са леки, практични и достъпни и дават отлична възможност за организация на пространството.

Метал

С помощта на метални декоративни прегради може да създадете стилен и издържан интериор. Те са здрави, надеждни, практични и са много подходящи за помещения в модерен, индустриален или хай – тек стил.

Дърво

Декоративните дървени греди най – често са направени от МДФ или ПДЧ плоскости. Те са красиви, здрави и удобни. Внасят уют, чар и топлина в интериора. Подходящи са за класически, ретро, рустик, еко стил.

Тухлена стена

Класическата тухлена стена е здрава и надеждна. Ако оставите тухлите в естественият им вид ще придадете на помещението автентично лофт излъчване.

Къде да използваме преградни стени?

В детската стая

В детска стая параванът може да обособява отделни кътчета за две деца или пък да разделя помещението на зони за игра, спане, учене.

В спалнята

Спалнята може да бъде отделена с помощта на декоративна преграда, от работния кът или дневната зона. Това е често срещано решение в малки жилища тип „студио“ или едностайни апартаменти.

В кухнята

Параванът може да разделя частта за готвене от къта за хранене или от дневната зона.

В банята

Най – често в банята искаме да отделим мократа от сухата част. Ако помещението е по – голямо може също така да имаме кът за съхранение на различни принадлежности или перална зона.

В дневната

В холът параванът основно служи като разделя зоната за почивка от тази за хранене или кухненската част. Също така много често холът е съчетан с работен кът.


Параваните имат за цел да обособят различни зони в едно помещение. Те ви позволяват да оптимизирате