Декоративен камък на балкона

08/06/2020, 15:34:14
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/06/2020
Тагове:
Декоративен камък на балкона

Облицоването на балкона с декоративен камък е ефектно и трайно решение ако искате уютен кът за релакс или мини градина в градски условия.

Изкуствения камък най-често се състои от цимент, експандирана глина, пясък, бетон и свързващи вещества.

Вижте: Как да направим облицовка с декоративен камък

Предимства на декоративния камък:

  • Ниско тегло – изкуствения камък е много по-лек от естествения и може да се монтира почти навсякъде без допълнително укрепване на стените.
  • Лесен монтаж – облицовката с изкуствен камък се прави лесно, на принципа на лепене на керамични плочки.
  • Успешна имитация на естествените камъни – декоративните облицовки може да имитират редки видове камъни, които иначе трудно бихте могли да намерите, а и ще ви излезе много скъпо.
  • Безвреден е – декоративния камък е напълно екологичен и безопасен за вашето здраве.
  • Здравина и устойчивост – изкуствения камък е устойчив на различни механични въздействия и може да бъде поставян на открити пространства.

Недостатъци:

  • Трудно почистване – в релефните повърхности на материала се натрупва прах и почистването му е по-трудоемко от това на гладки повърхности.
  • По-ниска устойчивост от естествения камък – експлоатационния живот на изкуствения камък е малко по-кратък, а някои видове не са много устойчиви на външни влияния. Ако балконът е открит, консултирайте се със специалист за вида камък, който да изберете.
  • Ниска устойчивост на влага – има модели декоративни камъни, които нямат нужда от допълнителна защита от вода, но има и такива, които е нужно да бъдат защитени със специално покритие, което да ги предпазва от проникване на вода.

По отношение на дизайна, разнообразието е голямо. Има светли камъни, дори чисто бели, тъмни, пъстри. Може да намерите такива, които имитират мрамор, гранит, тухли.

Как да използваме камъкът на балкона

Акцентна стена

Облицовайте едната стена с камък. Останалите може да са боядисани с латекс или декоративна мазилка. Така ще създадете ефектна, акцентна стена.

Декорирайте парапета

Облицовайте парапета или части от него с декоративен камък и ще постигнете истински оригинален вид на балкона.

Всички стени

Ако целите индустриално излъчване на вашия балкон, облицовайте смело всички стени с декоративен камък. За пода изберете гранитогрес или бетон.

Вижте още идеи за декорация на балкона с изкуствен камък:


Облицоването на балкона с декоративен камък е ефектно и трайно решение ако искате уютен кът за релак