Картините в интериора

14/10/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 72 гласа
14/10/2014
Тагове:
Картините в интериора

Картината е класически вариант за украсяване на стената. Тя внася живот в помещението и го изпълва със смисъл.
Изборът на подходяща картина и намирането на най-доброто място за нея е предизвикателна и не толкова лесна задача.

Картината ни въздейства със своята символика, тя разказва история, изразява емоция и създава определена атмосфера в стаята.

Декорирайки интериора с картини ние можем да изразим своята индивудуалност и креативност.

Според психолозите картините, които ни зареждат с положителна енергия и са подходящи за стаите, в които семейството прекарва много време трябва да изборазяват деца, животни, пролетни, летни или есенни мотиви, море и морски обитатели.

Подходящите цветове са светли, топли и ярки. Жанра на картината също е важен.

За спалнята са подходящи гоблени, портрети на членове на семейството, интимни склуптури, картини изобразяващи море, природа. Добре е да преобладават светли и пастелни тонове.

Ярък пейзаж би бил подходящ за хола, както и фотографии, плакати, градски пейзажи.

Натюрморти със зеленчуци, плодове, съдове, цветя са подходящи за кухнята или трапезарията.

За детската стая са подходящи картини, изобразяващи животни, цветя, природни пейзажи, приказни герои.

Най-подходящото място за картината е светло, но директните слънчеви лъчи не са за предпочитане защото ще обезцветят картината.

Ако искате да поставите повече от една картина, то гледайте те да са в еднаква цветова гама, за да не се получи хаос от смесването на много нюанси.

Цветът на стената също е от значение. Ако сте избрали шарени тапети, картината ще се губи и ефектът няма да е добър.

Перфектното място за картина е стена, боядисана със светъл семпъл нюанс.

Изборът на рамка също е важен. Тя трябва да се вписва в останалия интериор, да си подхожда с цвета и материята на мебелите. Рамката трябва да е малко по-светла от основния тон на картината. Не забравяйте, че цветът и дизайнът на рамката променята възприемането на самата картина.

Как да разположим картините?

Правилото е картината да бъде разположена на височината на погледа или средно на около 160 см. от пода. Височината зависи и от мястото, на което поставяме картината. Например ако тя ще бъде разположена над дивана в хола или масата в трапезарията, ще стои по-ниско, отколкото ако е в коридора. Най-добре е да застанете на срещуположната стена и да определите мястото, на което се спира погледа ви най-често. Там трябва да се пада средата на картината.

Съобразете разположението на картината спрямо мястото и мебелите около и под нея. Например ако закачате картина над камината, не я поставяйте твърде високо ако няма с какво друго да запълните празното пространство. Още повече ако ще гледате картината осново седнали на дивана отсреща. 

Тъмните картини закачете на стената срещу прозореца, а ярките и светлите - на страничните стени. Избягвайте окачването на панормани композици в тесни стаи, тъй като за гледането им се изисква пространство, иначе изображението се размива.

Ако поставяте повече от една картина има няколко варианта за разположението им. Единият начин е да са в права линия като, ако са с еднакъв размер, трябва да бъдат подравнени, а ако не са, въобржаема хоризонтална линия да минава през средата на всяка картина. Другият вариант е да ги разположите асиметрично, стъпаловидно, една над друга. Това е по-доброто решение ако картините са с различен размер.

В центъра на групата трябва да бъде най-атрактивното изображение.

Когато подреждаме картините в група, разстоянието между тях зависи от големината на картините и размера на стената, но условно се приема, че то трябва да бъде от 7 до 14 см. При поставяне на картина над диван или друга мебел е желателно тя да бъде не по-високо от 25-30 см. над него за да изглежда хармонично. 

Ако подреждате картините в редица над мебел (легло, диван) центрирайте тази по средата с центъра на съответната мебел и след това продължете с разполагането на картините от ляво и от дясно. 


Картината е класически вариант за украсяване на стената. Тя внася живот в помещението и го изпълва с