Какви вътрешни щори да изберем

06/06/2017, 18:05:40
Оценка 4.6 от общо 36 гласа
06/06/2017
Тагове:
Какви вътрешни щори да изберем

Вътрешните щори създават уединение, предпазват от любопитни погледи и слънчеви лъчи, внасят уют и хармония в помещението. Ако са правилно подбрани и съобразени с останалия интериор могат да се превърнат в красив акцент, и обратното – да развалят цялостната визия на помещението, в случай, че изборът им е неуместен.

Как да подберем подходящите щори и какви са предимставата и недостатъците на различните модели?

Роло щори

Подходящи са за прозорци с различна големина, поддържат се лесно, тъй като не задържат много прах и ако са изработени от качествена материя, не избеляват от слънчевите лъчи.

Предлагат се в многообразие от десени, включително и модел „зебра“, наричани още „Ден и нощ“.

Хоризонтални венециански щори

Това е най – разпространения вид щори, наричат се още „хоризонтални алуминиеви щори“. Както подсказва името им, те са изработени от алуминиеви ленти, чието отваряне може да се регулира. Предимствата им са: достъпната цена, възможността за контрол над количеството светлина в помещенията, огрмоното разнообразие от цветове. Сред недостатъците можем да посочим това, че сравнително лесно привличат домашния прах и почистването им е досадно. Според много хора също така са по – подходящи за офис, отколкото за дома, тъй като не създават усещане за уют, но това естествено е въпрос на вкус и разбиране.

Римски щори

Римските щори са модерно и елегантно решение за всяко помещение. Те могат да се монтират на стената, на тавана или към дограмата. Предлагат се от различни видове текстил – плътен и тънък, както в голямо разнообразие от цветови решения.

Свалят се сравнително лесно, което прави почистването им не толкова трудоемко.

Щори плисе

Още едно популярно съвременно решение са щорите плисе. Те съчетават в себе си модерна визия и изискан дизайн. Подходящи са за почти всички видове прозорци. Могат да бъдат от различен тип текстил – по – тънък за частично пропускане на светлината или по – плътен за пълно затъмнение на стаята.

Щори „Японска стена“

Изискани и функционални, щорите тип „Японска стена“ са отличен избор за големи прозорци. Те са на принципа на плъзгащи врати и обхващат плътно пространството от пода до тавана.  Поддръжката им е лесна и това ги прави сред най – често избираните щори в последно време.

Вертикални щори

Още един популярен вариант са вертикалните щори. Те са елегантно и удобно решение, пасващо на всеки интериор. С тях може да регулирате количество светлина в помещението. Почистват се с влажна кърпа.


Вътрешните щори създават уединение, предпазват от любопитни погледи и слънчеви лъчи, внасят уют и ха