Един различен поглед към осветлението в дома

11/02/2017, 18:45:15
Оценка 4.5 от общо 29 гласа
11/02/2017
Тагове:
Един различен поглед към осветлението в дома

Атмосферата в едно помещение зависи не само от вида, формата и цвета на стените, пода и мебелите в него, тя до голяма степен се определя и от осветлението. Както всичко друго в интериорния дизайн, така и начините за осветление търпят развитие и предполагат намирането на модерни и практични решения.

Когато говорим за осветление всичко има значение – източник, вид, сила, цвят, текстура, дълбочина на светлината и т.н. Отдавна вече начините за осветление на дома не се изчерпват просто с поставянето на едно осветително тяло на тавана. Много актуално е LED осветлението за дома, което предлага по – високо качество на светлината, дълготрайност и много по – висока енергийна ефективност.

Осветлението в кухнята

Освен типичния полилей има и още разнообрази начини за осветление на кухнята. Ако кухнята е с окачен таван, най – често в него се монтират малки осветителни тела тип „лунички“. Добра идея е да добавите допълнително осветление по шкафовете и рафтовете. Може да подсилите светлината и на работния плот до мивката или кухненския остров.

Осветлението в дневната

Ако дневната зона се използва и като трапезария добре е да имате няколко източника на светлина, които могат да се използват както комбинирано така и по отделно. Така ще може да контролирате различното количество светлина, от което имате нужда когато се храните и когато просто си почивате или гледате телевизия.

Осветлението в спалнята

Най – добре е да изберете дискретно осветление за спалнята. Светлината също не трябва да е прекалено ярка. Чрез локално осветление може да регулирате светлината върху различни зони в спалнята, например тоалетката с огледалото или работния кът, ако има такъв. Индиректното LED осветление в спалнята може да се разположи в окачен таван, в декоративна стенна ниша или във витрините на мебелите.

Осветлението в банята

За банята е подходящо да се изберат осветителни тела, които могат да се въртят в различни посоки и светлината да пада под различен ъгъл. Ако банята е малка халогенни или LED лунички, разположени по периметъра на окачения таван ще са достатъчни. Важно е да се обърне специално внимание на зоната пред мивката, огледалото и рафтовете. Нужно е те да бъдат добре осветени. Дискретната светлина ще създаде спокойна и хармонична атмосфера, което е важно, тъй като банята все пак е и помещение за релакс.


Атмосферата в едно помещение зависи не само от вида, формата и цвета на стените, пода и мебелите в н